de Mihaela Croitoru 25 Sep. 2018 1485 |
Guvernul a adoptat legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, cu scopul de a solutiona unele probleme aparute in implementare, de a reanaliza unele principii ce stau la baza adoptiei, dar si pentru a adapta legislatia la realitatile actuale.
Documentul introduce prevederi care sa asigure celeritate in dobandirea si mentinerea statutului de copil adoptabil, sa flexibilizeze procedura de evaluare a adoptatorilor si etapa de monitorizare post-adoptie si sa debirocratizeze si simplifice unele proceduri.
Noua forma a legii elimina din procedura identificarea rudelor de pana la gradul al IV-lea in cazurile in care planul individualizat de protectie a copilului are ca finalitate adoptia, aceasta masura avand ca scop simplificarea demersurilor din aceasta etapa.
De asemenea, pentru a veni in sprijinul persoanelor sau familiilor care doresc sa adopte, documentul majoreaza durata de valabilitate a atestatului de persoana sau familie apta sa adopte, de la 2 ani la 5 ani.
Modificarile aduse vizeaza si flexibilizarea derularii procedurii de adoptie internationala pentru copiii care au implinit varsta de 14 ani, fiind urmarita cresterea sanselor acestor copii de a avea o familie, inclusiv in cazul grupurilor de frati care nu pot fi separati, daca unul dintre ei a implinit varsta de 14 ani.
Documentul aprobat de Guvern introduce si noi stimulente financiare care sa sustina decizia unei familii de a adopta:
- o indemnizatie lunara raportata la indicatorul social de referinta, in cuantum de 1,2 ISR (Indicatorul Social de Referinta, in prezent in valoare de 500 lei), respectiv 600 lei, pentru fiecare copil adoptat care are intre 3 si 6 ani, ori este incadrat in grad de handicap usor sau mediu ori face parte dintr-un grup de 2 frati adoptabili impreuna.
- o indemnizatie lunara majorata cu 50%, respectiv 900 lei, pentru fiecare copil adoptat care a implinit 7 ani ori este incadrat in grad de handicap accentuat sau grav, infectat HIV sau bolnav SIDA ori face parte dintr-un grup de cel putin 3 frati adoptabili impreuna.
- Sprijinul financiar se acorda pana la dobandirea capacitatii depline de exercitiu de catre copilul adoptat, respectiv pana la varsta de 18 ani, iar daca acesta isi continua studiile intr-o forma de invatamant de zi, pana la implinirea varstei de 26 ani.
- adoptatorul sau familia adoptatoare care a adoptat unul sau mai multi copii beneficiaza pentru fiecare copil adoptat de o suma fixa de 1.500 lei pe an, pentru asigurarea unor servicii de recuperare sau reabilitare medicale, psihologice sau de alta natura, in urma recomandarilor unui medic, psiholog sau asistent social. Suma se acorda pe durata etapei de monitorizare post-adoptie si se actualizeaza periodic prin hotarare a Guvernului, in functie de rata inflatiei.
- pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare ale adoptatorului sau familiei adoptatoare, pe durata participarii la procedura de potrivire practica cu un copil din alt judet, se acorda o suma de 200 de lei pe zi/persoana, pentru o perioada de maxim de 10 zile.
Aceste stimulente financiare se acorda in cazul adoptiilor incuviintate conform procedurii adoptiei interne si nu se aplica in cazul persoanelor care adopta copilul sotului.
Actul normativ prevede si completari referitoare la concediul de acomodare, pentru corelarea cu dispozitiile mai flexibile reglementate pentru concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor, prevazute de OUG nr. 111/2010.
Sursa: Ministerul Muncii
Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.