de Cristian Tanase 25 Mar. 2022 628 |
Ministrul dezvoltarii, Cseke Attila, a declarat ca pe 1 aprilie va fi lansat cel mai mare apel de proiecte, in valoare de 2,82 miliarde de euro, pentru eficientizare energetica si consolidare seismica pentru 4.333 de cladiri
"In data de 1 aprilie, Ministerul Dezvoltarii va lansa cel mai mare apel de proiecte, cu cea mai mare finantare de pana acum, pentru eficientizarea energetica si asigurarea sigurantei seismice a blocurilor de locuinte si a cladirilor publice, finantate prin PNRR si gestionate de MDLPA", a declarat recent ministrul Cseke Attila in cadrul unei conferinte de presa, in care a anuntat ca cel tarziu, luni, 28 martie, vor fi publicate si cele 5 ghiduri ale solicitantului si va fi lansata platforma digitala pentru familiarizarea beneficiarilor.
Din 2009 pana in 2021, Ministerul Dezvoltarii a eficientizat energetic 2.719 blocuri, iar 28 de cladiri au fost consolidate seismic. "Acum, prin PNRR, vom eficientiza energetic si consolida seismic 4.333 de cladiri. Acest lucru inseamna economie de energie si protejarea mediului inconjurator, prin diminuarea emisiilor de CO2. 4.333 cladiri eficiente inseamna ca vom economisi mai multa energie decat productia anuala a hidrocentralei Vidraru si vom evita emisii echivalente cantitatii de CO2 retinut intr-un an de 755.000 hectare de padure" - a spus ministrul dezvoltarii, Cseke Attila.
Ministerul Dezvoltarii, prin Valul Renovarii, componenta a PNRR, are un buget de 2,17 miliarde de euro, iar, prin supracontractarea de 30%, se va ajunge la 2,82 miliarde de euro, ceea ce permite eficientizarea energetica a 1.733 blocuri si 2.600 cladiri publice.
Din aceasta suma, 130 milioane de euro vor fi alocate pentru consolidarea seismica a aproximativ 130 de blocuri, iar 230 milioane de euro sunt pentru blocurile din comunitatile expuse riscului de saracie si excluziune sociala. De asemenea, 152 milioane de euro vor fi destinate consolidarii seismice a 325 de cladiri publice.
"Foarte important este faptul ca nu se solicita cofinantare nici din partea autoritatilor locale, nici din partea proprietarilor, si se aplica principiul primul venit - primul servit. Fondurile sunt teritorializate pe judete pentru a asigura dezvoltarea echilibrata a teritoriului tarii", a reiterat ministrul Cseke Attila, subliniind ca Romania detine un fond construit imbatranit, care necesita lucrari de renovare energetica, consolidare seismica, reducere a riscului la incendiu, asigurare a accesibilitatii persoanelor cu dizabilitati si a celor varstnice.
Cererile vor putea fi depuse online, in format digital, in mod transparent, pe site-ul www.mdlpa.ro/investitii/PNRR, cu un utilizator si parola securizata aferenta fiecarei UAT, respectiv autoritate centrala. Aici se vor vedea doar investitiile la care fiecare UAT este eligibil.
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.