de Cristian Tanase 03 Oct. 2016 1242 |
Ministerul Educatiei a anuntat modificari importante cu privire la examenul de definitivare in invatamant, sesiunea 2017.
Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de definitivat 2017 a fost publicata pe pagina Ministerului Educatiei.
Cea mai importanta modificare se refera la data probei scrise, care a fost schimbata, in scopul decongestionarii programulu cadrelor didactice din timpul vacantei de vara. Astfel, proba scrisa de la examenul de definitivat 2017 se va desfasura in data de 20 aprilie 2017.
Atentie! Cadrele didactice aflate in anul scolar 2016-2017 la debutul carierei vor parcurge doar etapele eliminatorii (inspectiile + evaluarea portofoliului), urmand ca proba scrisa sa fie sustinuta in sesiunea 2018, dupa finalizarea stagiului de practica de un an, prevazuta de normele legale in vigoare.
Pe langa conditiile privind vechimea efectiva de predare si calificativul Bine sau Foarte bine - conditii care se mentin din sesiunile anterioare, in 2017 candidatii trebuie sa indeplineasca si criteriul mediei. Asta inseamna ca media aritmetica a notelor finale la inspectii si portofoliu sa fie minimum 8, dar nu mai putin de 7 la fiecare dintre probele respective.
Nota minima de promovare a examenului de definitivat 2017 a ramas 8 (opt), dar spre deosebire de sesiunile anterioare, in care nota la examen era rezultatul obtinut la proba scrisa, in sesiunea 2017 nota va fi calculata pe baza unei formule ce include notele de la inspectiile de specialitate, nota acordata pentru portofoliul profesional personal si nota la proba scrisa.
O alta modificare se refera la simplificarea probei scrise de la trei la doua subiecte: un subiect va fi centrat pe specialitatea candidatului (cu o pondere de 60%) iar celalalt subiect pe metodica predarii specialitatii (cu o pondere de 30%), 10% din punctaj fiind acordat din oficiu. In acest nou context, lucrarile scrise sunt evaluate de o comisie alcatuita din doua cadre didactice din invatamantul universitar sau preuniversitar, avand specialitatea respectiva.
Portofoliul profesional evalueaza nivelul de competenta didactica, cu accent pe adaptarea pregatirii psihopedagogice la specificul clasei/grupei selectate. Portofoliul este alcatuit de fiecare candidat pe parcursul unui semestru, pentru una din clasele/grupele din norma didactica la care isi desfasoara activitatea, cu respectarea precizarilor formulate in programa de pedagogie si a elementelor de psihologie scolara in vigoare, corespunzatoare functiei didactice ocupate.
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.