de Mara Dobrin 11 Iul. 2018 500 |
Cea de-a cincea Directiva privind combaterea spalarii banilor a intrat in vigoare luni, 9 iulie, odata cu publicarea sa in Jurnalul Oficial al UE. Propuse de Comisia Europeana in iulie 2016, noile norme aduc mai multa transparenta in ce priveste adevaratii proprietari ai unei companii si totodata gestioneaza riscurile legate de finantarea terorismului.
Comisarul european V?ra Jourová, responsabil pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, a declarat: "Am realizat inca un pas important in directia consolidarii cadrului legislativ pentru combaterea finantarii terorismului si a infractiunilor financiare. Cea de-a 5-a Directiva privind combaterea spalarii banilor va creste gradul de eficienta in domeniu. Trebuie sa eliminam toate lacunele din legislatie, deoarece cele existente intr-un stat membru le vor afecta pe toate celelalte. Indemn statele membre sa-si respecte angajamentele si sa-si actualizeze normele nationale cat mai curand posibil."
Noile norme presupun, printre altele:
- cerinte mai stricte in ceea ce priveste transparenta, inclusiv acces public total la registrele de proprietate ale companiilor, o mai mare transparenta a celor privind trusturile si interconectarea acestora;
- limitarea utilizarii platilor anonime prin intermediul cartelelor preplatite, ce includ si platformele de schimb pentru monede virtuale, potrivit normelor de combatere a spalarii banilor;
- cerinte extinse de verificare a clientilor;
- controale mai stricte in ce priveste tarile terte cu risc ridicat, precum si puteri sporite pentru unitatile nationale de informatii financiare si o mai stransa cooperare a acestora;
- cooperare si schimburi de informatii sporite intre autoritatile din domeniul combaterii spalarii banilor si prudential, inclusiv cu Banca Centrala Europeana (BCE).
Statele membre au ca termen-limita pentru armonizarea legislatiei nationale data de 10 ianuarie 2020.
In plus, in luna mai 2018, Comisia Europeana a invitat autoritatile europene de supervizare (Banca Centrala Europeana, Autoritatea Bancara Europeana, Autoritatea Europeana pentru Asigurari si pensii Ocupationale, Autoritatea Europeana pentru Piete si Valori Mobiliare) sa participe la un grup de lucru comun avand ca scop imbunatatirea coordonarii in practica a activitatilor de monitorizare a combaterii spalarii banilor din institutiile financiare. Activitatea grupului este in plina desfasurare, iar un prim schimb de opinii cu statele membre este prevazut pentru luna septembrie.
Comisia Juncker a inclus combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului intre prioritatile sale. Propunerea de directiva a fost prima initiativa din Planul de actiune de accelerare a combaterii finantarii terorismului, ca raspuns la atacurile teroriste, precum si de crestere a transparentei fiscale si de evitare a abuzurilor in domeniul impozitarii, in urma dezvaluirilor din scandalul „Panama Papers”.
Sursa: europa.eu
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.