de Mihaela Croitoru 23 Sep. 2019 833 |
Peste 100 de parteneri din domeniul public si privat reprezentand intregul lant valoric al materialelor plastice au semnat in data de 20 septembrie, declaratia Aliantei circulare privind materialele plastice, care promoveaza actiuni voluntare pentru buna functionare a pietei materialelor plastice reciclate din UE.
Declaratia descrie modul in care alianta va atinge, pana in 2025, obiectivul de a utiliza 10 milioane de tone de plastic reciclat pentru a fabrica produse noi in Europa. Acest obiectiv a fost stabilit de Comisia Europeana in Strategia privind materialele plastice din 2018, ca parte a eforturilor sale de a stimula reciclarea materialelor plastice in Europa.
Mai multe informatii GRATUITE privind metodologia de calcul a taxelor si contributiilor catre fondul pentru mediu puteti citi pe emediu.ro, detalii AICI >>>>
Prim-vicepresedintele Frans Timmermans, responsabil cu dezvoltarea durabila, a declarat: „Salut angajamentul industriei de a regandi modul in care producem si utilizam materialele plastice. Prin reciclarea eficienta a materialelor plastice vom curata planeta si vom combate schimbarile climatice, inlocuind combustibilii fosili cu deseurile din plastic in ciclul de productie."
Comisarul pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri, Elzbieta Bienkowska, a declarat:
„ Avem sansa de a transforma industria noastra intr-un lider mondial in domeniul materialelor plastice reciclate. Ar trebui sa profitam din plin de aceasta oportunitate pentru a proteja mediul, pentru a crea noi locuri de munca in acest sector si pentru a ramane competitivi."
Declaratia, semnata de intreprinderi mici si mijlocii, mari corporatii, asociatii de intreprinderi, organisme de standardizare, organizatii de cercetare si autoritati locale si nationale, aproba obiectivul celor 10 milioane de tone si solicita trecerea la un nivel zero de deseuri in natura si la eliminarea totala a depozitarii deseurilor. Totodata, declaratia prevede actiuni concrete pentru atingerea obiectivului, printre care:
- imbunatatirea proiectarii produselor din plastic astfel incat acestea sa devina reciclabile intr-o mai mare masura si integrarea mai multor materiale plastice reciclate;
- identificarea potentialului neexploatat in materie de colectare, sortare si reciclare a deseurilor de plastic in UE, precum si a lacunelor in materie de investitii;
- elaborarea unei agende in materie de cercetare si dezvoltare pentru materialele plastice circulare;
- instituirea unui sistem de monitorizare transparent si fiabil pentru a urmari toate fluxurile de deseuri de plastic din UE.
Sursa: europa.eu
Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.