de Ioana Stoica 13 Mar. 2024 195 |
Prim-ministrul Romaniei Marcel Ciolacu a avut in data de 12 martie o intrevedere cu Secretarul General al Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Mathias Cormann, si a gazduit, la Palatul Victoria, evenimentul de lansare a Studiului Economic 2024 pentru Romania, elaborat de OCDE.
”Pentru Romania, aderarea la OCDE este principalul proiect de tara, pe care il tratam cu deplina responsabilitate si angajament. Acest statut va insemna o viata mai buna pentru fiecare roman, dar si investitii mai multe, vizibilitate crescuta a tarii noastre pe harta economica internationala si o administratie mai performanta. Avem un program de guvernare axat pe modernizarea economica si sociala a tarii. Vrem dezvoltarea infrastructurii, cresterea productivitatii si competitivitatii, locuri de munca, sisteme de sanatate si educatie performante, precum si promovarea energiei verzi si ma bucur sa constat ca aceste obiective sunt corelate cu recomandarile din studiul economic”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Prim-ministrul a reafirmat angajamentul Guvernului fata de implementarea cu seriozitate a recomandarilor din studiul economic al OCDE, cu atat mai mult cu cat acestea au o legatura foarte stransa cu reformele asumate prin PNRR. ”Implementarea PNRR va contribui semnificativ la progresul catre aderarea Romaniei la OCDE. Imi doresc sa atingem cu totii aceasta borna istorica pentru Romania. In 2026, OCDE va publica un nou studiu economic pentru tara noastra si vreau ca acesta sa fie anul aderarii noastre la organizatie”, a subliniat seful Executivului.
„Reformele Romaniei au un ritm bun, sunteti o tara frumoasa, pe calea cea buna pentru a va alinia standardelor de trai ale celorlalte tari membre OCDE. Va sprijinim in eforturile dumneavoastra si suntem bucurosi sa continuam colaborarea cu Guvernul Romaniei, atat acum, cat si in viitor pentru a va sustinem in obtinerea celor mai bune rezultate pentru poporul dumneavoastra.”, a afirmat Secretarul General al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Mathias Cormann.
Studiul Economic pentru Romania 2024 include o analiza macroeconomica a politicilor structurale, precum si un capitol special dedicat decarbonizarii economiei.
OCDE previzioneaza o crestere a PIB-ului real al Romaniei cu 3,1% in 2024 si cu 3,3% anul viitor si remarca cresterea constanta a activitatii, in ciuda crizei energetice. Sunt apreciate noile initiative implementate pentru eliminarea lacunelor fiscale, consolidarea aplicarii legii si indicatorii sanatosi ai sectorului bancar.
In domeniul social, studiul mentioneaza semnele de relaxare pe piata muncii si faptul ca majorarea pensiilor va consolida veniturile gospodariilor.
Acest capitol include si o serie de recomandari ale OCDE intre care continuarea reducerii deficitului bugetar, a consolidarii bugetare, stabilirea unui plan de consolidare fiscala pe termen mediu pentru a garanta sustenabilitatea finantelor publice si continuarea eforturilor de modernizare a administratiei fiscale. Aceste recomandari reprezinta, de altfel, prioritati ale Guvernului Romaniei.
Continuarea implementarii rapide si eficiente a fondurilor UE pentru a stimula productivitatea si a creste nivelul de trai reprezinta o alta recomandare a Organizatiei, care se regaseste intre prioritatile guvernamentale.
In ceea ce priveste imbunatatirea mediului de afaceri, studiul economic puncteaza reformele in curs care sprijina investitiile (inclusiv prin simplificarea procedurilor si infiintarea unei noi Banci de Investitii si Dezvoltare care ajuta intreprinderile mici sa obtina imprumuturi) si contribuie la consolidarea guvernantei corporative a intreprinderilor de stat.
OCDE recomanda, intre altele, continuarea implementarii noilor reglementari menite sa consolideze guvernanta corporativa, asigurarea unei guvernante puternice si a unei evaluari regulate a Bancii de Investitii si Dezvoltare, sprijinirea in continuare a DNA prin abordarea deficientelor de personal, precum si promovarea eficientei pietei, educatia financiara si incluziunea pentru a stimula investitiile si a deschide mai multe oportunitati economice.
In ceea ce priveste sectorul social, este remarcata contributia fondurilor europene la imbunatatirea facilitatilor educationale si sustinerea politicilor de reducere a riscurilor de abandon scolar timpuriu. Cresterea varstei de pensionare pentru femei, in conformitate cu noua Lege a Pensiilor, se preconizeaza ca va contribui la cresterea ratei de ocupare a fortei de munca pentru femei.
OCDE recomanda continuarea consolidarii sistemului de protectie sociala si a directionarii resurselor catre formarea cadrelor didactice, sprijinirea scolilor si catre investitii in echipamente IT pentru scoli. De asemenea, este evidentiata importanta sprijinului pentru ocuparea fortei de munca feminine si valorificarea potentialului de capital uman al Romaniei, precum si asigurarea unui acces mai bun la servicii de ingrijire a copiilor si educationale, conform Guvernului Romaniei.
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.