Premierul Nicolae Ciuca: reabilitarea cladirilor cu risc seismic in care isi desfasoara activitatea scolile, spitalele si cladirile publice, o prioritate

de InfoInstitutii.ro 22 Feb. 2023 478

Premierul Nicolae Ciuca: reabilitarea cladirilor cu risc seismic in care isi desfasoara activitatea scolile, spitalele si cladirile publice, o prioritate
Prima reuniune a Comitetului interministerial pentru analiza de risc seismic a avut loc in data de 21.02.2023, la Palatul Victoria, sub coordonarea premierului Nicolae-Ionel Ciuca. In cadrul reuniunii a fost luata decizia ca pana vineri, 24 februarie 2023, Ministerul Educatiei sa sprijine autoritatile locale sa identifice solutii pentru relocarea in spatii sigure a copiilor care isi desfasoara in prezent activitatea in cladiri incadrate in categoria de risc seismic I, ca urmare a expertizarilor, clasificarilor si verificarilor.


Urmare a actualizarii in Sistemul Informatic Integrat al Invatamantului din Romania, de catre unitatile de invatamant, a situatiei cladirilor aflate in risc seismic 1, a rezultat faptul ca 39 de cladiri apartinand unitatilor de invatamant sunt incadrate in categoria de risc seismic I. Dintre acestea, 21 sunt cladiri in care se desfasoara, in prezent, activitati scolare, 15 avand destinatia sali de clasa sau laboratoare, restul avand alte destinatii (camin, sala de sport, alte destinatii), potrivit gov.ro.

 

Scolile si institutiile de invatamant care prezinta risc crescut in caz de cutremur, potrivit expertizarilor realizate, vor intra cu prioritate intr-un proces de consolidare si reabilitare printr-un program guvernamental ce va fi aprobat de Guvern. In cadrul Comitetului interministerial s-a stabilit ca maine, in sedinta de Guvern, sa fie analizat, in prima lectura, proiectul de Ordonanta de Urgenta privind aprobarea acestui program guvernamental.

 

”Vom monitoriza cu atentie ca tot ceea ce stabilim in acest comitet sa se aplice. In acest moment este prioritar sa urgentam reabilitarea si consolidarea scolilor si tuturor cladirilor in care se desfasoara procesul educativ, a spitalelor si cladirilor publice. Avem identificate o parte din fonduri. Acolo unde nu vom avea resursa financiara de la Fondul de rezerva ne vom coordona cu Ministerul de Finante si identificam solutiile de asigurare a finantarii. Cert este ca avem nevoie de prioritizare in functie de nivelul de risc seismic si de coordonarea cu posibilitatile financiare ale autoritatilor locale pentru ca este nevoie de asumarea atat la nivelul Guvernului, cat si al autoritatilor locale”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciuca.

 

In cadrul intalnirii, ministrul Educatiei, Ligia Deca, a prezentat lista cladirilor incadrate in clasa de risc seismic I si a mentionat care dintre acestea sunt, in prezent, in uz.

 

“O parte din inspectorii scolari din judetele in care se afla cladiri incadrate in clasa de risc seismic I si in care se desfasoara activitati didactice au anuntat Ministerul, in cursul zilei de azi, ca deja au fost identificate solutii pentru relocarea elevilor. Inspectoratele scolare au termen pana miercuri, 22 februarie, pentru a identifica, impreuna cu autoritatile locale, solutii de relocare”, a declarat ministrul Educatiei, Ligia Deca.

 

De la ultima actualizare a informatiilor in SIIR, din luna septembrie a anului 2022, din cele 118 cladiri declarate de conducerile unitatilor de invatamant ca fiind incadrate in RSI, unele au urmat programe de consolidare, iar altele sunt, in prezent, in conservare, nefiind folosite.

 

In cadrul reuniunii, ministrul Dezvoltarii, Attila Cseke, a mentionat ca imediat dupa seismele din Gorj si replicile care au urmat, a avut o legatura directa cu Institutia Prefectului din acest judet, cu autoritatile administratiei publice locale si, in urma solicitarilor, a dispus ca doi experti atestati cu practica pentru aceasta categorie de expertizare, inclusiv unul dintre ei pe monumente istorice, sa se deplaseze in judetul Gorj si sa evalueze cladirile afectate.

 

”Am tinut legatura cu Institutia prefectului din judetul Gorj si am cerut cat mai rapid posibil sa avem o evaluare a daunelor pentru a stabili masurile de sprijinire a autoritatilor locale. In sedinta de maine vom putea intra cu o serie de masuri”, a afirmat Attila Cseke, ministrul Dezvoltarii.

 

De asemenea, ministrul Dezvoltarii a precizat ca in data de 20 februarie s-a inchis apelul de proiecte pentru consolidare, depuse pentru a primi finantare prin noul program initiat de Guvern. Prin acest apel au fost depuse 366 de cereri de finantare care privesc 132 de blocuri de locuinte si 234 de cladiri publice, inclusiv scoli. Valoarea acestor cereri care urmaresc consolidarea de cladiri cu risc seismic este de 5,7 miliarde lei. Ministerul Dezvoltarii a facut o evaluare continua a acestor solicitari, la marea majoritate fiind transmise solicitari de clarificare, astfel incat incepand cu 1 martie sa poata fi emis ordinul de ministru pentru introducerea in programul de consolidare a investitiilor eligibile, acoperite integral de la bugetul de stat.

 

Premierul Nicolae-Ionel Ciuca a solicitat ca pe langa programele finantate de la bugetul de stat sa fie avute in vedere proiectele sustinute din fonduri europene, inclusiv PNRR, precum si celelalte programe care sunt finantate de diverse institutii cum ar fi programul derulat prin finantare de la Banca Mondiala.

InfoInstitutii.ro Autor: InfoInstitutii.ro
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente. 

Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016