Program national de suport al guvernului pentru copii, in contextul pandemiei de COVID-19

de Cristian Tanase 21 Feb. 2022 303

Program national de suport al guvernului pentru copii, in contextul pandemiei de COVID-19
O platforma online de resurse pentru parinti, specialisti si copii, ce contine materiale de ajutor pentru a gestiona problemele psiho-emotionale ale copiilor si riscurile de siguranta online, a fost lansata in data de 18 februarie 2022, la sase luni de la aprobarea Programului National - DIN GRIJA PENTRU COPII. La 6 luni de la adoptarea programului guvernamental, 58,18% dintre livrabilele principale sunt realizate. Un obiectiv important este finalizarea si lansarea numarul unic 119 pentru copii, la data de 05 ianuarie 2022, care este complet operational.


Platfoma www.dingrijapentrucopii.gov.ro gazduieste interviuri cu specialisti, cu parinti si elevi, precum si informatii privind problemele psiho-emotionale si modalitati de gestionare ale acestora.

 

Reuniunea de evaluare a primelor sase luni de implementare a Programului National al Guvernului de suport pentru copii, in contextul pandemiei de COVID-19 – DIN GRIJA PENTRU COPII, a avut loc, la Palatul Victoria, cu participarea coordonatorului programului, consilierul de stat Madalina Turza, consilierului prezidential Ligia Deca, a reprezentantilor institutiilor si organizatiilor partenere.

 

”Ma bucur sa asist la etapa de monitorizare a implementarii acestui Program dupa un timp atat de scurt. Consider ca trebuie sa apreciem munca tuturor partenerilor si procesul de coordonare care a dat roade si avem astazi un exemplu clar de succes si buna practica de cooperare interinstitutionala, dar si de colaborare public-privata sub patronajul Guvernului Romaniei”, a declarat doamna Ligia Deca, consilier prezidential.

 

”Programul National – DIN GRIJA PENTRU COPII isi urmeaza parcursul cu rigurozitate si consecventa. Consider ca aceasta decizie a Guvernului de a investi in masuri substantiale pentru copii, pentru siguranta lor, dar si pentru sprijin psiho-emotional, in aceasta etapa pandemica dificila, reprezinta o dovada ca problematica copiilor este o prioritate pe agenda decizionala”, a declarat Madalina Turza, consilier de stat, Coordonator al Programului.

 

Numarul unic pentru copii – 119 – DIN GRIJA PENTRU COPII

 

19.489 de apeluri au fost inregistrate la numarul unic 119 in perioada 5 ianuarie – 17 februarie 2022. 9.723 apeluri preluate s-au constituit in tot atatea cazuri concrete de salvare a copiilor din situatii de abuz, neglijare si exploatare.

 

Pana in prezent, 5.006 cazuri au fost solutionate prin consiliere, referire catre servicii de specialitate, mediere sau interventie in regim de urgenta, iar 4.717 cazuri sunt in lucru la nivel national, adica se afla in derulare anchete sociale, monitorizari, servicii de consiliere si interventie.

 

Echipele mobile ale DGASPC au efectuat 281 de misiuni de urgenta in teren, 1.706 fise de caz sunt in acest moment inchise, insemnand faptul ca tot atatea situatii de risc la adresa copiilor au fost solutionate prin consiliere, referire catre servicii de specialitate, mediere sau interventie in regim de urgenta.

 

Principalele probleme semnalate de copiii si adultii care au apelat numarul 119 vizeaza abuzul fizic si emotional, abuzul sexual, neglijarea, bullying si cersetorie. La acestea se adauga o serie de sesizari sau solicitari de informatii in legatura cu diferite drepturi ale copiilor: tutela, eliberarea actelor de identitate, dreptul la pensie alimentara, alocatie etc.

 

Precizam faptul ca numarul unic pentru copii 119 – DIN GRIJA PENTRU COPII beneficiaza de o infrastructura complexa tehnica si de resurse umane: la nivelul fiecarui judet, in Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului exista un birou de operatori call-center, care functioneaza in regim de permanenta. Peste 100 de specialisti (psihologi, asistenti sociali) fac parte din echipele mobile de interventie, iar apelurile telefonice beneficiaza de localizare, identificare si inregistrare.

 

Sursa: Guvernul Romaniei

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016