de Ioana Stoica 01 Iul. 2022 431 |
Deputatul USR Alin Apostol a depus, in urma consultarilor cu reprezentanti ai societatii civile si in colaborare cu parlamentari de la principalele partide, un nou proiect de lege in sprijinul persoanelor cu dizabilitati, astfel incat sa fie posibila cumularea tuturor prestatiilor sociale de care acestea beneficiaza pe un card electronic. Adica, mai putina birocratie si mai putine drumuri, implicit, mai mult respect pentru persoanele cu dizabilitati.
"Am depus al doilea proiect pentru persoanele cu dizabilitati: un card electronic, obtinut la cerere si care sa permita cumularea unor prestatii sociale regasite in Legea 448/2006. Astfel, pentru orice abonament de metrou sau autobuz, bilet de teatru, calatorie cu trenul sau decontarea carburantului, beneficiarul va putea folosi acest card, iar sumele aferente fiecarei prestatii sociale vor fi retinute la sursa, in limita impusa de lege. La baza acestui card va exista si o aplicatie, pe care beneficiarii o pot instala pentru a putea vedea statusul acestor facilitati, in timp real. Astfel, ei vor putea sti de cate calatorii cu trenul mai pot beneficia sau cand a fost atinsa limita maxima a sumelor decontate pentru plata carburantului. Consider ca nevoia unui astfel de act normativ este extrem de mare, intrucat propune o solutie simpla, menita sa debirocratizeze tot procesul greoi, extrem de stufos si uneori discriminatoriu prin care persoanele cu dizabilitati pot beneficia de drepturile garantate prin lege", declara deputatul USR Alin Apostol.
Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati prevede o serie de prestatii sociale de care beneficiaza atat persoanele cu handicap, cat si insotitorii acestora. Printre acestea se numara, in anumite conditii, gratuitate pe toate liniile de transport urban in comun (de suprafata si metrou), gratuitate transport interurban si bilete de intrare la spectacole, muzee, manifestari aristice si sportive, informeaza Agerpres.
Desi legislatia in vigoare prezinta procesul de acordare a facilitatilor sau, dupa caz, de decontare a lor, in realitate, procesul este extrem de birocratic, greoi si discriminatoriu. Un exemplu concret: pentru a putea vedea o piesa de teatru, o persoana cu dizabilitati este nevoita sa se prezinte cu o zi inainte la casa de bilete si sa faca o cerere, pe baza certificatului de handicap sau a legitimatiei, pentru a i se elibera biletul de acces. Un alt exemplu: pentru a putea calatori cu metroul, persoanele cu handicap sunt nevoite sa cumpere din fonduri proprii cartele de metrou lunare, dupa care, la final de luna, sunt obligate sa mearga la sediile DGASPC-urilor de sector spre a le fi decontate sumele.
Proiectul initiat de deputatul USR Alin Apostol prevede crearea unui card electronic (pe modelul cardurilor de vacanta) care sa cuprinda toate prestatiile sociale de care beneficiaza persoanele cu dizabilitati. In acest fel, acestea vor beneficia mai usor de drepturile oferite de lege si nu vor mai fi puse inutil pe drumuri.
Conform datelor Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati, Romania avea, la sfarsitul anului 2021, 865.573 persoane cu dizabilitati. Dintre acestea, aproximativ 98% sunt ingrijite de familie si/sau traiesc independent, iar restul se afla in institutii publice rezidentiale de asistenta sociala.
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.