de Mara Dobrin 16 Iun. 2017 849 |
Cea mai mare parte a banilor castigati de romani se duc bunurile de consum. Veniturile totale ale populatiei medii lunare pe o gospodarie au fost de 2.945 de lei si 1.112 lei pe persoana, conform datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).
Cheltuielile totale au fost, in medie, de 2.524 de lei lunar pe o gospodarie, 953 de lei pe persoana si au reprezentat 85,7% din nivelul veniturilor totale, in scadere cu 1,8 puncte procentuale fata de anul 2015.
Veniturile banesti au fost, in medie, de 2.632 de lei lunar pe gospodarie (994 de lei pe persoana), iar veniturile in natura de 313 lei lunar pe gospodarie (118 lei pe persoana).
Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (58,7% din veniturile totale ale gospodariilor). La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (22,6%), veniturile din agricultura (2,8%), veniturile din activitati neagricole independente (2,5%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,3%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (10,6%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (9,3%), mai arata datele INS.
Peste 70% din cheltuielile totale ale gospodariilor sunt destinate cheltuielilor de consum: de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).
Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,5%).
Produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in anul 2016, in medie, 36,1% din consumul gospodariilor.|
Sursa: INS
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.