de Mara Dobrin 12 Dec. 2017 1159 |
Peste 100 de proiecte, peste 50.000 de beneficiari Bilantul Programului RO10 'Copii si tineri aflati in situatii de risc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si pentru promovarea incluziunii sociale', finantat prin Granturile SEE 2009-2014, va fi prezentat miercuri, 13 decembrie, in cadrul unei conferinte de inchidere
Programul RO10 'Copii si tineri aflati in situatii de risc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si pentru promovarea incluziunii sociale' (CORAI), finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2009-2014, a ajuns la final. Cele 100 de proiecte finantate, in valoare totala de cca. 28 milioane de euro, lasa in urma schimbari importante in viata a zeci de mii de copii si tineri aflati in situatii de risc, din Romania.
Demarat la sfarsitul anului 2013, Programul a venit in sprijinul a peste 50.000 de beneficiari, copii, tineri, parinti, profesionisti din domeniul educatiei si serviciilor sociale, reprezentanti ai unor autoritati locale sau organizatii neguvernamentale interesati de soarta comunitatilor in care activeaza, multe dintre acestea comunitati defavorizate, cu populatie numeroasa de etnie roma.
Copiii si tinerii au fost cuprinsi in programe de educatie si formare, pentru a-si imbunatati frecventa si performanta scolara si profesionala, parintii au fost invatati cum sa isi sprijine copiii pentru a le asigura un parcurs educational cat mai indelungat, specialistii si reprezentantii autoritatilor publice si ai organizatiilor neguvernamentale au fost pregatiti pentru a furniza copiilor si tinerilor servicii sociale si educative de calitate si pentru a lupta impotriva discriminarii si excluziunii sociale.
Pe parcursul celor 4 ani de implementare a Programului, peste 18.000 de copii si 11.500 de tineri, din care cca. 40% membri ai unor comunitati de romi, au beneficiat de servicii si activitati educationale, peste 16.000 de parinti ai unor copii sau tineri la risc au beneficiat de servicii specifice de suport (informare cu privire la importanta educatiei, consiliere psihologica, educatie parentala, alfabetizare, formare etc.) si peste 7.800 de specialisti din domeniile social si educatie au dobandit noi cunostinte si abilitati in lucrul cu reprezentanti ai unor grupuri dezavantajate. De asemenea, au fost construite, reabilitate sau amenajate 42 de spatii in vederea gazduirii de servicii pentru copii si tineri aflati in situatii de risc si au fost dezvoltate 303 de metodologii, instrumente si planuri de actiune menite sa combata practicile discriminatorii, respectiv excluziunea sociala si economica a grupurilor dezavantajate.
Interesul copiilor, tinerilor si parintilor pentru educatie a crescut
Rezultatele evaluarii externe a impactului Programului, realizata de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), au aratat ca, in urma participarii la activitatile proiectelor:
* 8 din 10 beneficiari ai Programului sunt convinsi ca proiectele au avut o contributie mare sau foarte mare la cresterea participarii scolare a copiilor si tinerilor, precum si la promovarea incluziunii sociale;
* 85% din respondenti cred ca in urma activitatilor din proiecte s-a imbunatatit in mare si foarte mare masura interesul pentru scoala al copiilor si tinerilor, iar 9 din 10 considera ca s-a imbogatit pregatirea pentru viata a acestora;
* 2 din 3 parinti considera ca activitatile din Program au contribuit mult sau foarte mult la decizia copiilor si tinerilor de a continua studiile;
* ca urmare a Programului, 8 din 10 copii isi propun sa continue studiile la nivel liceal, iar 2 din 3 sa ajunga la facultate;
* 86% dintre elevii beneficiari considera ca, in urma participarii la proiecte, se simt atrasi de scoala mai mult decat inainte, iar 82% evalueaza ca au rezultate mai bune la invatatura decat anterior.
Despre Granturile SEE
Granturile SEE reprezinta contributia Regatului Norvegiei, Islandei si Principatului Liechtenstein la reducerea disparitatilor economice si sociale in Spatiul Economic European si la intarirea relatiilor bilaterale cu 15 state din Europa Centrala si de Est si din zona baltica. Baza acordarii Granturilor SEE o reprezinta Acordul privind Spatiul Economic European (SEE), prin care cele trei state SEE/ AELS, respective Islanda, Liechtenstein si Norvegia, participa la piata interna europeana.
Sursa: Agerpres
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.