de InfoInstitutii.ro 27 Oct. 2021 849 |
Conform unui proiect de lege depus recent in Parlament, membrii consiliilor consultative ale agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca (AJOFM), ar trebui sa nu mai primeasca remuneratii, avand in vedere ca atributiile acestora, sunt, in unele cazuri, nesemnificative. Cu toate acestea, banii publici sustin aceste functii, conferite unor persoane numite direct, fara niciun fel de transparenta, fara garantia unor competente dovedite.
Deputata USR Pollyanna Hangan a depus acest proiect de lege in Parlament, care are ca scop stoparea risipei banului public. Concret, deputata a mentionat si faptul ca nu mai putin de 5 milioane de lei au fost alocati, in 2019, pentru plata indemnizatiilor de sedinta ale acestor membrii AJOFM.
Deputata USR Pollyanna Hangan, intr-un comunicat de presa:
„La inceputul anului, am depus un proiect de lege pentru ca membrii Autoritatilor Teritoriale de Ordine Publica – ATOP – sa nu mai fie remunerati. Proiectul depus astazi este similar, vizeaza eliminarea platii unor persoane care nu au niciun fel de rol executiv. Se consuma bani de la bugetul de stat fara a exista o transparenta in ceea ce priveste distributia acestor sume. Va reamintesc ca aceste persoane, pentru doar o sedinta pe luna, primesc 10% din indemnizatia directorului executiv al AJOFM”, potrivit Agerpres.
Conform dispozitiilor in vigoare din Legea 202/2006 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, consiliile consultative tripartite exista la nivelul agentiilor judetene si, asemenea CA al ANOFM, sunt alcatuite din cate 15 membri:
- 5 membri, din care un membru reprezentant al autoritatilor publice locale, numit de presedintele consiliului judetean, si 4 membri reprezentanti ai serviciilor deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale propuse de agentiile teritoriale, numiti de prefect;
- 5 membri desemnati de confederatiile sindicale reprezentative la nivel national;
- 5 membri desemnati de confederatiile patronale reprezentative la nivel national.
Pentru fiecare membru al celor 42 de consilii consultative, remuneratia este de 10% din salariul de baza al directorului executiv al agentiei teritoriale pentru ocuparea fortei de munca.

Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente.
Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar.