de Cristian Tanase 07 Mar. 2022 825 |
Ministerul Dezvoltarii a alocat, din Planul National de Redresare si Rezilienta, 217 milioane de euro pentru reabilitarea blocurilor si a cladirilor publice, a demarat reforma reglementarilor in vigoare, a elaborat Strategia nationala de reducere a riscului seismic si operationalizeaza capacitatea statului pentru proiectare, licitatie si executie a lucrarilor de reabilitare seismica a€“ a anuntat recent, la Bucuresti, ministrul Cseke Attila la evenimentul organizat de Academia Romana cu prilejul comemorarii a 45 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977.
”Legile si masurile in vigoare nu s-au dovedit a fi eficiente. Romania nu a facut progrese semnificative in acest domeniu. Au fost reabilitate doar cateva zeci de cladiri in ultimele decenii. Am elaborat solutii mult mai eficiente”, a subliniat Cseke Attila.
Ministrul a precizat ca se va evalua numarul cladirilor de risc seismic I si II, pentru ca nu exista un astfel de registru: ”Putem stabili o prioritate a investitiilor doar pe baza unei evaluari clare a situatiei”.
A doua masura luata de Ministerul Dezvoltarii este reforma legislativa in domeniu, aflata in circuitul de avizare interministerial, prin care se creeaza un program multianual, cu finantare nerambursabila si integrala de la stat, prin care se vor reabilita nu doar blocuri de locuinte, ci si cladirile publice si private, inclusiv cele clasificate in riscul seismic II, informeaza Ministerul Dezvoltarii.
Reabilitarea cladirilor se va face integrat. ”Lucrarile de interventie asupra cladirilor vor include eficientizarea energetica, reducerea riscului seismic si asigurarea sigurantei la incendiu. Vrem rezultate in acest domeniu, nu cladiri care reprezinta un risc pentru populatie”, a spus Cseke Attila.
Lucrarile vor fi finantate de Ministerul Dezvoltarii, cu fonduri alocate prin PNRR, in valoare totala de 217 milioane de euro, conform Strategiei Nationale de Reducere a Riscului Seismic, publicata pe site-ul ministerului, din care vor fi reabilitate cca. 100 blocuri si 250 cladiri publice.
Totodata, ministerul va asigura si operationalizarea capacitatii statului pentru proiectare, licitatie si executie, a lucrarilor de reabilitare seismica – a conchis Cseke Attila, enumerand masurile pregatite pentru asigurarea sigurantei seismice.
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.