Transparenta crescuta a studiilor stiintifice din domeniul sigurantei alimentare

de Mara Dobrin 12 Apr. 2018 923

Transparenta crescuta a studiilor stiintifice din domeniul sigurantei alimentare
Drept urmare a preocuparilor exprimate de europeni intr-o initiativa cetateneasca europeana de succes, Comisia Europeana a prezentat in data de 11 aprilie, o propunere de imbunatatire a transparentei studiilor stiintifice din domeniul sigurantei alimentare.


Propunerea va oferi cetatenilor un acces mai bun la informatiile referitoare la aprobarile privind lantul agroalimentar transmise Autoritatii Europene de profil (EFSA), va furniza Comisiei posibilitatea de a solicita studii suplimentare si va implica mai mult oamenii de stiinta din statele membre in procedurile de aprobare relevante.


Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentara, a declarat: „Evaluarea riscurilor privind siguranta alimentara in UE este una dintre cele mai stricte din lume. Ea va deveni de acum inainte si mai solida prin adoptarea unor norme mai clare privind transparenta si printr-o comunicare mai eficienta a riscurilor pe parcursul intregului proces. Datorita acestei reforme, cetatenii vor avea un acces imediat la studiile stiintifice care vin in sprijinul cererilor de autorizare. Fac apel la statele membre si la Parlamentul European sa transforme cat mai rapid aceasta propunere intr-un act legislativ, astfel incat sa putem oferi cetatenilor rezultate concrete inainte de alegerile europene de anul viitor.”

 

Principalele elemente ale propunerii au in vedere:

  •     asigurarea unei transparente sporite, permitand cetatenilor un acces automat si imediat la toate informatiile legate de siguranta prezentate de industrie in cadrul procesului de evaluare a riscurilor;
  •     crearea unui registru european comun al studiilor comandate, pentru a garanta faptul ca firmele care solicita o autorizatie prezinta toate informatiile relevante si nu ascund studiile nefavorabile;
  •     posibilitatea solicitarii unor studii suplimentare de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, la cererea Comisiei si finantate de la bugetul UE;
  •     obligatia consultarii partilor interesate si a publicului cu privire la studiile prezentate de sectorul industrial in sprijinul cererilor de autorizare a produselor;
  •     cresterea implicarii statelor membre in structura, guvernanta si grupurile stiintifice ale Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara;
  •     consolidarea comunicarii riscurilor catre cetateni, prin actiuni comune de crestere a increderii consumatorilor, promovarea sensibilizarii si intelegerii publicului si printr-o mai buna explicare a avizelor stiintifice emise de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, precum si a elementelor care stau la baza deciziilor privind gestionarea riscurilor.


Propunerile legislative urmeaza sa fie transmise Parlamentului European si statelor membre spre adoptare. Comisia intentioneaza ca aceasta propunere sa fie adoptata in actuala perioada legislativa, pana la jumatatea anului 2019, in vederea punerii rapide in aplicare.


In 2002, legislatia alimentara generala a stabilit principiul analizei riscurilor drept principiu general al legislatiei UE in domeniul alimentar. Ea a creat un sistem de siguranta alimentara al UE in care responsabilitatea pentru evaluarea riscurilor (stiinta) si pentru gestionarea riscurilor (politica) sunt tinute separat.

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a fost infiintata ca agentie independenta a UE responsabila cu consilierea stiintifica privind riscurile asociate lantului agroalimentar.

La 6 octombrie 2017, initiativa cetateneasca europeana intitulata „Interzicerea glifosatului si protectia oamenilor si mediului de pesticide toxice” a fost prezentata Comisiei, impreuna cu declaratii de sustinere din partea a 1.070.865 de europeni.


Sursa: europa.eu

 

Mara Dobrin Autor: Mara Dobrin
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016