UE isi doreste sa obtina neutralitate climatica pana in 2050: iata ce inseamna asta

de InfoInstitutii.ro 13 Mai. 2024 195

UE isi doreste sa obtina neutralitate climatica pana in 2050: iata ce inseamna asta
In contextul cresterii preocuparilor legate de schimbarile climatice si de impactul acestora asupra mediului inconjurator si societatii in ansamblu, Uniunea Europeana afirma un angajament ferm pentru combaterea acestor provocari. Unul dintre obiectivele asumate intr-un efort de a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si de a proteja planeta pentru generatiile viitoare este cel de a obtine neutralitatea climatica pana in 2050.


Acest obiectiv ambitios implica o serie de masuri si strategii menite sa transforme economia si societatea in directia unei dezvoltari durabile si responsabile din punct de vedere climatic. 

 

Iata, concret, ce presupune.

 

1. Cresterea constructiilor sustenabile

 

Printre principalele sectoare in care se poate observa deja o modificare semnificativa care sa sustina obiectivul UE se numara si cel al constructiilor, care este responsabil de 38% din totalul emisiilor de CO2 la nivel global. Mai exact, in acest sector sunt promovate cladirile construite din materiale durabile, cu certificari de eficienta energetica sporita, care sunt proiectate si construite pentru a avea un impact redus asupra mediului inconjurator. Implicit, va creste si cererea de cumparare in aceasta directie. Indiferent ca vorbim despre apartamente noi 3 camere, penthouse-uri sau garsoniere, cumparatorii tind sa fie din ce in ce mai atenti la cladirile in care sunt amplasate viitoarele lor locuinte si la facilitatile de care dispun pentru eficientizarea energiei.

 

De asemenea, politicile UE vor incuraja dezvoltarea  infrastructurii verzi in cadrul proiectelor imobiliare. Aici ne referim la spatii verzi, parcuri, gradini urbane si sisteme de gestionare a apelor pluviale, pentru a imbunatati calitatea vietii in orase si pentru a contracara efectele incalzirii globale. Asadar, daca esti in cautarea unei noi locuinte, atunci ia in calcul si zona in care este construita cladirea, si infrastructura de care dispune. Astfel, preintampini actiunile de atingere a obiectivelor UE si devii un exemplu de urmat printre cei apropiati si nu numai.

 

2. Promovarea transportului sustenabil 

 

Si sectorul transporturilor este influentat de eforturile sustinute pentru obtinerea neutralitatii climatice si reducerea emisiilor cu efect de sera. 

 

Primul aspect important de mentionat aici este promovarea vehiculelor electrice si a altor vehicule cu emisii reduse de carbon, prin acordarea de stimulente financiare, construirea infrastructurilor de incarcare, precum statiile de incarcare rapida, si prin implementarea altor masuri de sprijin.

 

Si transportul public ecologic va fi din ce in ce mai intalnit, in orasele din Romania. Autobuzele electrice, de exemplu, vor putea reduce emisiile de carbon, generate de transportul public urban. 

 

3. Agricultura si alimentatie sustenabila

 

Sustinerea agriculturii si a alimentatiei sustenabile se refera la implementarea unor practici agricole si sisteme alimentare ecologice si durabile. Strategiile implementate in acest sens implica o serie de aspecte cum ar fi protejarea resurselor naturale, mentinerea biodiversitatii, sustinerea comunitatilor agricole si asigurarea unei alimentatii sanatoase si accesibile pentru toti.

 

Un bun exemplu de mentionat aici ar putea fi agricultura ecologica, bazata pe rotatia culturilor, pe reducerea utilizarii pesticidelor si a ingrasamintelor chimice, precum si pe reciclarea deseurilor agricole si compostarea materiilor organice. Aceasta poate influenta semnificativ nivelul de promovare a unei alimentatii sanatoase si echilibrate, facand hrana ecologica mai accesibila populatiei.

 

De asemenea, si utilizarea de surse de energie regenerabila in procesele agricole poate reduce consumul de energie si emisiile de carbon asociate.

 

Concluzionand, prin adoptarea unor politici si masuri concrete in sectorul constructiilor, al transportului, al agriculturii si al altor sectoare cheie ale economiei, UE isi propune sa conduca in directia unei economii si societati mai sustenabile, care sa respecte limitele planetei si sa asigure un viitor prosper pentru toti. Este esential ca toti sa ne implicam activ in realizarea acestui obiectiv comun, deoarece numai prin actiune colectiva putem spera sa protejam climatul si sa salvam planeta, pentru generatiile viitoare.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

InfoInstitutii.ro Autor: InfoInstitutii.ro
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente. 

Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016