de Mihaela Croitoru 19 Apr. 2018 775 |
Un pas important spre semnarea si incheierea Acordului de parteneriat economic cu Japonia si pentru acordurile comercial si de investitii cu Singapore a fost facut in 18 aprilie. Comisia Europeana a prezentat Consiliului rezultatele negocierilor purtate in vederea acestor acorduri.
Jyrki Katainen, vicepresedintele Comisiei responsabil pentru locuri de munca, crestere, investitii si competitivitate, a declarat: „UE apara schimburile comerciale echitabile si deschise, bazate pe reguli. Japonia si Singapore sunt parteneri economici cheie care impartasesc aceeasi viziune. Semnarea unor acorduri comerciale aprofundate si cuprinzatoare cu aceste tari aduce importante beneficii exportatorilor, lucratorilor si consumatorilor din UE, de exemplu prin eliminarea taxelor vamale pentru exporturile din UE catre Japonia, in valoare de 1 miliard EUR pe an.”
Acordul cu Japonia este cel mai important acord de parteneriat comercial bilateral negociat vreodata de Uniunea Europeana. Acesta va crea oportunitati uriase de piata pentru ambele parti, va intensifica cooperarea dintre Europa si Japonia in diverse domenii, va reafirma angajamentul comun al celor doua parti fata de dezvoltarea durabila si va include, pentru prima oara, un angajament specific referitor la Acordul de la Paris privind schimbarile climatice.
Acordul comercial si cel de investitii cu Singapore sunt primele acorduri bilaterale incheiate de UE cu un membru al Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN). In cadrul ASEAN, Singapore este de departe principalul partener al UE, valoarea totala a comertului bilateral cu marfuri ridicandu-se la 53,3 miliarde euro (2017), iar a comertului cu servicii la 44,4 miliarde euro (2016).
Incheierea rapida si punerea in aplicare fara intarziere a celui mai important acord comercial negociat vreodata de UE a fost un angajament personal asumat atat de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cat si de prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe.
Dupa ce sunt aprobate de Consiliu, acordurile vor fi trimise Parlamentului European, vizandu-se intrarea in vigoare a acordurilor comerciale cu Japonia si cu Singapore inainte de finalul actualului mandat al Comisiei Europene, in 2019; acordul privind protejarea investitiilor cu Singapore va urma procedura de ratificare si la nivelul statelor membre.
Sursa: europa.eu

Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.