de InfoInstitutii.ro 03 Iun. 2020 1322 |
Saptamana aceasta, Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica un proiect de hotarare privind majorarea schemei de personal a DIICOT cu 96 de posturi. In concret, se are in vedere crearea a 11 posturi de procuror, 40 de posturi de personal auxiliar de specialitate, economic si administrativ si 45 de posturi de specialist. In aceste conditii, numarul maxim de posturi prevazut pentru Ministerul Public se va suplimenta de la 6.996 la 7.092.
In nota de fundamentare se precizeaza ca, desi volumul de activitate a crescut constant, numarul posturilor de procuror a fost suplimentat cu numai patru in anul 2015 si cu 11 in anul 2016, astfel ca in prezent DIICOT functioneaza cu un total de 295 de posturi de procuror, transmite Agerpres.
"Majorarea cu 11 posturi de procuror este necesara pentru consolidarea activitatii judiciare din cadrul Structurii centrale a DIICOT, in considerarea faptului ca, potrivit art. 2 lit. d) din OUG nr. 78/2016, DIICOT are ca atributie si participarea la sedintele de judecata in cauzele pentru care procurorii directiei au sesizat instantele de judecata ori au exercitat caile de atac ori in care, potrivit legii, participarea procurorului este obligatorie in raport cu infractiunile date de prezenta ordonanta de urgenta in competenta directiei", citeaza Agerpres documentul amintit.
Conform documentului, 11 birouri teritoriale ale DIICOT functioneaza cu numai doi procurori, dintre care unul cu functie de conducere si unul cu functie de executie.
"In cadrul acestor birouri teritoriale prevazute cu un singur post de procuror de executie, pe perioada concediilor de odihna, a concediilor pentru incapacitate temporara de munca, a concediilor de studii si alte asemenea perioade, activitatea de judiciar este preluata de procurorul cu functie de conducere care trebuie sa asigure atat activitatea de management, cat si activitatea de urmarire penala proprie, ceea ce poate afecta inclusiv durata de instrumentare a cauzelor. Trebuie aratat si faptul ca, in mod constant, este necesar ca un numar de cel putin 10 posturi la nivelul DIICOT sa ramana vacante, pentru a se asigura posturile pentru procurorii carora le inceteaza mandatele functiilor de conducere si opteaza pentru continuarea activitatii in cadrul aceluiasi serviciu sau birou din cadrul structurii centrale sau teritoriale pe care anterior au condus-o", se arata in documentul citat.
In ceea ce priveste numarul posturilor de grefier cu functie de executie raportat la numarul de procurori - 136 grefieri si 216 procurori cu functii de executie - se constata o subdimensionare atat la nivelul structurii centrale, cat si a celor teritoriale
Referitor la posturile de specialist, se arata ca prin Legea 199/2019, posturile de inspectori antifrauda in care functionau exclusiv detasati la parchete s-au desfiintat. Actul normativ a mai prevazut ca "persoanele incadrate pe functia de inspector antifrauda in cadrul Directiei de combatere a fraudelor la data intrarii in vigoare a prezentei legi se transfera si se reincadreaza in cadrul parchetelor pe posturi de specialisti".
Conform notei de fundamentare, fostii inspectori antifrauda sunt reincadrati la parchete pe aceleasi posturi de specialisti pe care, pana la data intrarii in vigoare a legii, functionau ca detasati.
Aceste posturi au fost prevazute, pana la aceasta data, ca posturi de specialist antifraud.
“ Aceasta diferentiere intre posturile de specialist antifrauda si celelalte posturi de specialist nu mai exista, fiind necesara, prin urmare, includerea posturilor pe care erau incadrati fostii specialisti antifrauda in numarul total de posturi de specialist prevazute pentru DIICOT", se mai mentioneaza in nota de fundamentare.

Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente.
Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.