de Florentina Buzea 29 Nov. 2024 328 |
Pentru utilizarea sistemului informatic RO e-Factura, operatorii economici trebuie sa fie inregistrati in SPV in nume propriu sau prin reprezentat legal, prin reprezentant desemnat ori prin imputernicit (conform OMFP 660/2017 cu modificarile si completarile ulterioare). Sistemul RO e-Factura este disponibil prin intermediul API-ului sau prin pagina web din cadrul in Spatiul Privat Virtual (SPV).
"Avem o factura emisa de Autoritatea Rutiera Romana pentru prestari servicii periodice de siguranta rutiera pe drumuri judetene, emisa in baza unui contract. Pentru a efectua plata am nevoie de factura electronica din E-factura, pe care nu au incarcat-o. Sunt obligati sa utilizeze Ro-Efactura? Pot efectua plata daca nu am factura electronica?"
Raspunsul specialistului:
In cazul dvs., institutia publica este asimilata unui agent economic obisnuit (devine B in B2G). Astfel, daca furnizorul este tot o institutie publica care emite facturi altei institutii publice, este necesara inregistrarea facturii emise in sistemul de e-Facturare, intrucat in acest caz institutia publica este asimilata unui agent economic obisnuit (devine B in B2G) si relatia dintre cele doua parti reprezinta tranzactia dintre un operator economic care are calitatea de contractant sau subcontractant/subantreprenor in temeiul Legii 98/2016, Legii 99/2016, Legii 100/201 si al OUG 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii si autoritati contractante sau entitati contractante care primesc si prelucreaza facturi electronice.
Conceptul de operator economic cuprinde orice entitate care desfasoara o activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii conform art. 2 lit. b) din OUG 120/2021.
Asadar se face referire pe de o parte la:
- operator economic care are calitatea de contractant sau subcontractant/subantreprenor, astfel cum sunt prevazuti legislatia achizitiilor; si
- autoritati contractante sau entitati contractante care primesc si prelucreaza facturi electronice.
Destinatarul unei facturi electronice emise in relatia B2G este autoritatea contractanta, entitatea contractanta sau unitatea de achizitii centralizate cu atributii in acest sens potrivit legii care primeste factura electronica insotita de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura. Totodata, potrivit art. II din Legea 139/2022, incepand cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliti in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia, in relatia B2G, definita conform art. 2 alin. (1) lit. m) din OUG 120/2021 sa emita facturi electronice si sa le transmita prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
Conform art. 266 alin. (2) sus-indicat, in intelesul prezentului titlu:
a) o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania este considerata a fi stabilita in Romania;
b) o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei se considera ca este stabilita in Romania daca are un sediu fix in Romania, respectiv daca dispune in Romania de suficiente resurse tehnice si umane pentru a efectua regulat livrari de bunuri si/sau prestari de servicii impozabile;
c) o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei si care are un sediu fix in Romania conform lit. b) este considerata persoana impozabila care nu este stabilita in Romania pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii realizate la care sediul fix de pe teritoriul Romaniei nu participa.
Prin urmare, operatorii economici aflati in relatie B2G au obligatia sa emita facturi electronice si sa le transmita prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
In acest context, apreciem ca incepand cu data mentionata expres in cuprinsul actului normativ sus-mentionat operatorii economici care desfasoara activitati economice constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii pentru autoritati contractante, sintagma ce potrivit art. 4 din Legea 98/2006 include si persoanele juridice de drept public, inclusiv regiile autonome, au obligatia sa emita facturi electronice si sa le transmita prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
Facturarea electronica in domeniul achizitiilor publice se aplica de toti operatorii economici care desfasoara activitate economica constant in executarea de lucrari, livrarea bunuri/produse si/sau prestarea servicii, indiferent de forma acestora de organizare.
In ceea ce priveste o livrare de bunuri/prestare de servicii efectuata in relatia B2G, astfel cum este ea definita prin OUG 120/2021 (adica tranzactii efectuate in baza contractelor incheiate in temeiul actelor normative expres stipulate la art. 2 alin. (1) lit.m) din OUG 120/2021), operatorii economici trebuie sa emita doar facturi electronice pe care le transmit in sistemul RO e-Factura.
Doar in cazul celorlalte tranzactii efectuate in relatia B2G (care nu sunt reglementate de prevederile art. 2 alin. (1) lit. m) din OUG 120/2021), operatorii economici pot emite facturi conform art. 319 din Codul fiscal.
In relatia B2G, efectuarea unei plati din bugetul propriu fara a respecta prevederile art. II din Legea 139/2022 de catre destinatarul unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea 227/2015, constituie contraventie si se sanctioneaza cu o amenda de la 500 lei la 1.000 lei daca contraventia nu a fost savarsita in astfel de conditii incat sa fie considerata, potrivit legii, infractiune.
In relatia B2G: Emitentul facturii poate fi, in conformitate cu prevederile art. 5 din OUG 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare:
a) operatorul economic stabilit in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) operatorul economic nestabilit in Romania, inregistrat sau nu in scopuri de TVA, conform art. 266 alin. (2) din Legea 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, care opteaza pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura.
Beneficiarul facturii in relatia B2G este autoritatea contractanta, entitatea contractanta care au incheiate contracte in baza Legii 98/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii 99/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii 100/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, si al OUG 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea 195/2012, cu modificarile si completarile ulterioare.
Incepand cu 1 iulie 2024 beneficiari ai facturii electronice sunt si institutiile publice, astfel cum sunt definite la art. 5 lit. w) din OUG 57/2019 privind Codul administrativ, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 555 din 5 iulie 2019, pentru alte operatiuni decat cele efectuate in relatia B2G. Institutiile definite la art. 5 lit. w) din OUG 57/2019 sunt: „institutia publica - structura functionala care actioneaza in regim de putere publica si/ sau presteaza servicii publice si care este finantata din venituri bugetare si/sau din venituri proprii, in conditiile legii finantelor publice”.
Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.
Florentina Buzea este consultant, consilier juridic si expert in achizitii publice cu o experienta profesionala de 4 ani in domeniul achizitiilor publice in institutii publice. Este licentiata in stiinte juridice si detine un Master cu specializare in Management (Universitatea Constantin Brancoveanu Pitesti - Departament Studii de Masterat si Postuniversitare de Perfectionare), dar si un Master cu specializare in Drept comunitar (Universitatea Danubius Galati - Facultatea de Drept).
Are o experienta profesionala de 20 ani in domeniul dreptului muncii, dreptului comercial, contencios administrativ si drept civil, executari silite, consultanta de specialitate si reprezentare in fata instantelor de judecata.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.