| de Cristian Tanase 18 Iun. 2025 443 |
Nu mai putin de 3,5 milioane de gospodarii ar putea beneficia de ajutorul pentru facturile la energie dupa 1 iulie, odata cu liberalizarea pietei, conform declaratiilor oferite de catre Adrian Vintila, consilierul ministrului Energiei. Acesta a mai declarat si ca, de aceasta data, lucrurile vor sta altfel. In sensul ca noul mecanism are o alta abordare si ca este nevoie ca si solicitantii sa vina proactiv catre primarie, catre furnizor sau catre oficiile postale sa se inscrie in program.
Potrivit Agerpres, Adrian Vintila a mai adaugat, in cadrul unui eveniment de profil:
"Pe datele INS imperecheate sau incrucisate cu rapoartele ANRE, referitoare la locurile de consum energie electrica cu consum casnic, pe scenariul realist, cel care de altfel a si fost propus catre Guvern, undeva la 3,5 milioane de gospodarii ar putea beneficia de acest ajutor. Cand ne-a reiesit aceasta cifra am zis, dom'le, ceva se intampla, nu credem ca e bine, parca sunt prea multi. Si apoi am inceput sa colectam informatii si am vazut ca MIPE in 2022-2023 a acordat 2,7 milioane de carduri pentru energie. Dupa care ne-am uitat la raportul Bancii Mondiale referitor la gradul de saracie energetica in Romania, care spune ca o treime din gospodariile din Romania se afla in saracia energetica. Si pana la urma 3,5 milioane, este o treime din totalul locurilor de consum de aproximativ 9 milioane. Deci despre acest numar maxim de gospodarii am putea vorbi".
Vintila a afirmat ca noul mecanism este diferit si ca este nevoie ca si solicitantii sa vina proactiv catre primarie, catre furnizor sau catre oficiile postale pentru a se inscrie:
"Daca sunt persoane care nu figureaza cu venit in Romania si care teoretic s-ar incadra aici, daca ANAF-ul sau Casa de Pensii vede venit 0 si poate ii raporteaza, daca acestia nu fac solicitare pentru ca se afla in afara tarii, de exemplu, atunci e clar ca statul nu va avea o cheltuiala maximala cu 3,5 milioane de gospodari', a spus Adrian Vintila.
In ceea ce priveste durata programului, el a declarat ca acesta se va derula pana la 31 martie 2026.
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!