de Marius Matei 28 Aug. 2014 6574 |
Cheltuielile de judecata in cazul institutiilor publice sunt reglementate de art. 453 din codul de procedura civila de catre instanta de judecata.
In atentia managementului institutiilor publice: Cheltuielile de judecata reprezinta o obligatie de plata, stabilita prin hotararea instantei de judecata definitiva si irevocabila care reprezinta titlu executoriu in sensul Codului de procedura civila.
Astfel, devin incidente prevederile OG 22/2002 privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, stabilite prin titluri executorii, aprobata cu modificari si completari prin Legea 288/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
In ceea ce priveste creantele stabilite prin titluri executorii in sarcina institutiilor publice, acestea se vor achita din sumele aprobate prin bugetele proprii, de la titlurile de cheltuieli la care se incadreaza obligatia de plata respectiva, conform prevederilor art. 1 din actul normativ mentionat.
In cazul in care executarea creantei stabilite prin titluri executorii nu incepe sau continua din cauza lipsei de fonduri, institutia debitoare este obligata ca, in termen de 6 luni, sa faca demersurile necesare pentru a-si indeplini obligatia de plata. Acest termen curge de la data la care debitorul a primit somatia de plata comunicata de organul competent de executare, la cererea creditorului (art. 2 din acelasi act normativ).
Atentie! Creditorul si debitorul, in speta institutia publica obligata la plata cheltuielilor de judecata, pot conveni asupra altui termen decat cel prevazut la art. 2, precum si asupra unor alte conditii de indeplinire a oricaror obligatii stabilite prin titlul executoriu, in concordanta cu prevederile art. 5 din OG 22/2002, aprobata cu modificari si completari prin Legea 288/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Creditorul are dreptul de a solicita efectuarea executarii silite in cazul institutiilor publice care nu isi indeplinesc obligatia de plata in termenul prevazut la art. 2, potrivit Codului de procedura civila.
Autor: Marius Matei
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.