Acordarea de cadouri cu ocazia Pastelui, in cadrul unei primarii - ce prevede Codul Fiscal?

de Cristian Tanase 24 Mar. 2023 1687

Acordarea de cadouri cu ocazia Pastelui, in cadrul unei primarii - ce prevede Codul Fiscal?
"Este vorba despre o primarie, care ar dori sa ofere cu ocazia sarbatorilor pascale 300 lei per persoana angajatilor, la dispozitia primarului, ca si cadou. Pentru a respecta legile in vigoare, cum trebuie procedat? Sumele se pot acorda? Daca da, sub ce forma (baneasca, sau sub forma de tichete cadou)? Care ar fi monografiile contabile ce trebuie utilizate pentru a evidentia acordarea acestora?"


Raspunsul specialistului: 

 

Potrivit art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, nu sunt impozabile veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern. Nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, cu exceptia indemnizatiilor de vacanta acordate potrivit legii.

 

In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:


(i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
(iii) cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

 

Tratamentul fiscal este acelasi si in ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii potrivit art. 142 lit. b), art. 157 alin. (2) si art. 220^4 alin. (2) din Codul fiscal.

In masura in care sunt acordate tichete cadou, urmeaza a fi respectate reglementarile corespunzatoare din Legea 165/2018 si HG 1045/2018.

 

In exercitarea atributiilor sale, consiliul local are competenta initierii si adoptarii de hotarari cu privire la efectuarea de astfel de cheltuieli pentru personalul salarizat din cadrul aparatului propriu al primariei. In temeiul art. 139 din OUG 57/2019, in exercitarea atributiilor ce ii revin, consiliul local adopta hotarari privind bugetul local, cu majoritatea absoluta a consilierilor locali in functie urmatoarele hotarari ale consiliului local.

 

Procedura are in vedere, asadar, initierea si adoptarea unei hotarari a consiliului local care sa aprobe efectuarea acestei cheltuieli finantate din bugetul local, cu indicarea capitolului bugetar din bugetul local din care aceasta este suportata.

 

Astfel, in temeiul art. 129 alin. (1) din OUG 57/2019, consiliul local are initiativa si hotaraste, in conditiile legii, in toate problemele de interes local, cu exceptia celor care sunt date prin lege in competenta altor autoritati ale administratiei publice locale sau centrale. Totodata, conform alin. (2) lit. b) din acelasi articol, consiliul local exercita atributii privind dezvoltarea economico-sociala si de mediu a comunei, orasului sau municipiului, iar conform alin. (4) lit. a), consiliul local aproba, la propunerea primarului, bugetul unitatii administrativ-teritoriale, virarile de credite, modul de utilizare a rezervei bugetare si contul de incheiere a exercitiului bugetar.

 

Inregistrarea in contabilitate a acordarii cadourilor in bani se poate realiza prin debitul contului 6458 „Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala” in corespondenta cu creditul contului 5311 „Casa in lei”.

 

Un raspuns oferit in martie 2023, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in administratia publica.

 

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016