de Ioana Stoica 20 Apr. 2023 7590 |
"Va rog frumos sa ne spuneti daca am procedat corect. Avem un contract de inchiriere din anul 2020 in valoare de 3.000 lei care se indexeaza anual cu rata inflatiei in anul 2021 se calculeaza o chirie de 3.114 (3000 plus 114 rata inflatiei pe anul 2021) in anul 2022 se calculeaza o chirie de 3.195 (3114 plus rata inflatiei pe anul 2022)."
Raspunsul specialistului:
Actualizarea cu indicele de inflatie presupune consolidarea obligatiei principale, fiind importante dispozitiile cuprinse in contractul de inchiriere referitoare la aceasta operatiune, respectiv clauzele de revizuire/actualizare a chiriei stabilite in raport cu rata inflatiei, pentru a aplica cu rigurozitate mecanismul avut in vedere in contract pentru stabilirea chiriei actualizate cu rata inflatiei anuale din informatiile furnizate.
Actualizarea se realizeaza cu indicele preturilor de consum comunicat de Institutul National de Statistica. Rata anuala a inflatiei se calculeaza scazand 100 din indicele anual al preturilor de consum. Acest indice este determinat ca raport, exprimat procentual, intre indicele mediu al preturilor din anul curent si indicele mediu al anului precedent (sau alt an ales ca perioada de referinta) si se regaseste la adresa http://statistici.insse.ro/shop/?page=ipc1&lang=ro# .
Fiind cea mai utilizata masura a evolutiei generale a preturilor, indicele preturilor de consum este adesea folosit in contractele incheiate in mediul privat si public pentru ajustarea veniturilor, pensiilor si/sau taxelor, cu scopul de a lua in calcul evolutiile preturilor (clauze de indexare, cunoscute si sub denumirea de clauze de escaladare).
Este important sa se cunoasca si sa precizeze exact perioada de baza sau de referinta a indicelui si perioada la care se doreste a se face indexarea.
De asemenea, trebuie identificata cu exactitate frecventa de ajustare/indexare. Aceasta frecventa poate fi lunara, trimestriala, semestriala, anuala etc. Este util sa se stabileasca si sa se cunoasca metoda utilizata in calcul coeficientului de indexare. Astfel, in cazul indexarii anuale, in lipsa unei informatii clare cu privire la metoda de calcul a coeficientului de indexare, pot fi obtinute rezultate diferite daca se ia in considerare pentru calculul coeficientului de indexare evolutia preturilor dintr-o anumita luna fata de luna corespunzatoare din anul precedent comparative cu cel estimat pe baza mediei anuale (media ultimelor 12 luni fata media precedentelor 12 luni).
Formulele de calcul pentru actualizarea unor valori utilizand Indicele Preturilor de Consum (exprimate procentual)
A. folosind indicele preturilor de consum:
A = (Suma initiala de actualizat x IPC)/100
sau
B. folosind rata inflatiei:
B = (Suma initiala de actualizat x Rata Inflatiei)/100 + Suma initiala de actualizat
Mentionam ca indiferent de metoda de calcul folosita, rezultatul actualizarii este acelasi deoarece Rata Inflatiei = IPC - 100
In concluzie, este corect ca in baza dispozitiilor contractuale sa fie actualizata cu indicele de inflatie chiria stabilita in contract, insa aceasta trebuie realizata doar in concordanta cu totalitatea clauzelor din contractul de inchiriere care prevad revizuirea/actualizarea chiriei stabilite in raport cu rata inflatiei si modalitatea de aplicare.
Un raspuns oferit in aprilie 2023, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in administratia publica.
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.