de Ioana Stoica 18 Dec. 2013 1331 |
Erorile contabile constatate dupa aprobarea si depunerea situatiilor financiare vor fi corectate in anul in care acestea sunt depistate, conform O.M.F.P nr. 1.917/2005.
Erorile contabile pot sa apara ca urmare a unor greseli matematice, a greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor (erori neinten tionate), dar si ca urmare fraudelor (erori intentionate).
Corectarea unor asemenea erori aferente exercitiilor precedente se realizeaza pe seama rezultatului reportat.
Exemplu:
O institutie publica a constatat la 31.12.200N ca pentru un activ fix corp oral s-a calculat si s-a inregistrat eronat o amortizare mai mare cu 1.000 lei pentru exercitiile bugetare 200N -1 si 200N-2.

Exemplu:
Daca, reluand exemplul precedent , institutia publica a constatat la 31.12.200N ca pentru activul fix corporal s-a calculat si s-a inregistrat eronat o amortizare mai mica cu 1.000 lei pentru exercitiile bugetare 200N-1 si 200N-2, atunci corectarea erorii se inregistreaza:

Corectarea erorilor afecteaza situatia modificarilor in structura activelor/capitalurilor, iar notele la situatiile financiare trebuie sa contina informatii suplimentare cu privire la erorile constatate.
In exercitiile financiare 200N-2 si 200N-1, institutia a supraevaluat cheltuiala cu amortizarea activelor fixe corporale (se va mentiona ex plicit tipul acestora) cu 1.000 lei. Efectele erorii din perioadele precedente trebuie prezentate prin ajustarea soldului de deschidere al rezultatului reportat.
Dupa cum s -a prezentat in situatia modificarilor capitalurilor, soldul initial al rezultatului reportat la 01.01.N a fost ajustat pentru a reflecta corectia cu suma de 1.000 lei.
Autor: Ioana Stoica
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.