Corectarea sumelor retinute in cadrul popririi - PROCEDURA

de Ioana Stoica 27 Iun. 2023 923

Corectarea sumelor retinute in cadrul popririi - PROCEDURA
"In situatia in care a fost facuta o poprire pentru un salariat catre ANAF, dar pe un CNP eronat, iar ANAF-ul a virat suma catre acest CNP, iar odata intrati banii in cont banca i-a trimis catre un executor judecatoresc la care avea dosar de executare, ce solutie avem pentru a recupera acesti bani de la salariat? Nu avem niciun document oficial prin care sa putem obliga salariata sa returneze banii. Cine a facut poprirea pe CNP-ul eronat? Persoana responsabila cu platile din cadrul unitatii noastre a facut plata pe un CNP eronat. ANAF a virat suma catre CNP-ul gresit in ce conditii? Pe ordinul de plata intocmit de unitatea noastra, la contul fiscal era trecut acest CNP eronat."


Raspunsul specialistului: 

 

In situatia in care s-a produs o eroare in executarea obligatiilor ce revin tertului poprit conform art. 236 si 237 din Codul de procedura fiscala, sub sanctiunea contraventionala prevazuta de art. 336 alin. (1) lit. k) si raspunderea materiala reglementata la art. 25 alin. (1) lit. b) si 26 alin. (1) din Codul de procedura fiscala. 

 

Recuperarea sumelor platite in plus fata de cele cuvenite salariatului se realizeaza conform art. 254 din Codul muncii prin acordul partilor in limita a 5 salarii minime brute pe economie potrivit art. 254 alin. (4) din acelasi act normativ. In fapt salariatul a obtinut un venit mai mare decat cel cuvenit din care a fost retinuta suma comunicata de catre executorul judecatoresc sau executorul bugetar. In conditiile in care nu mai poate fi recuperata suma de la salariat, platitorul are in continuare obligatia de a isi indeplini obligatia de tert poprit, cu posibilitatea angajarii raspunderii personale a salariatilor care au generat prejudiciul societatii.

 

Din perspectiva documentului justificativ pentru plata eronata efectuata catre un alt salariat decat cel in cauza, acesta este reprezentat de inscrisul fizic sau electronic ce consemneaza plata in contul unui creditor a unei sume ce a fost retinuta de la debitor de catre tertul poprit care avea aceasta obligatiei conform adresei de infiintare a popririi. 

 

Desigur este necesar a fi intocmit un proces-verbal in cadrul caruia sa fie mentionate circumstantele care au determinat eroarea, persoana sau persoanele responsabile, contul in care a fost efectuata plata pentru a fi angajata raspunderea tertului poprit conform art. 25 si 26 din Codul de procedura fiscala si raspunderea contraventionala conform art. 336 alin. (1) lit. k) din acelasi act normativ.

 

In conditiile in care tertul poprit si-a indeplinit obligatia de retinere, dar nu a virat suma in mod corespunzator, Codul de procedura fiscala contine in cadrul art. 164 reglementarea procedurii corectarii erorilor din documentelor de plata detaliata in OMFP 164/2017. 

 

Cea mai relevanta prevedere din cadrul articolului, in raport cu situatia analizata, este cea cuprinsa la alin. (4) si anume ca in situatia in care plata obligatiilor fiscale s-a efectuat utilizand un cod de identificare fiscala eronat, eroarea din documentul de plata poate fi corectata cu conditia ca plata sa nu fi stins creantele datorate bugetului in care s-a incasat suma platita eronat, cu exceptia cazului in care in evidenta fiscala debitorul inregistreaza sume platite in plus cel putin la nivelul platii eronate. in acest caz, cererea de indreptare a erorii se depune de cel care a efectuat plata la organul fiscal competent.

 

Un raspuns oferit in aprilie 2023, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

 

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016