Decizie de esalonare a obligatiilor FISCALE privind creantele aferente fondurilor comunitare

de Ioana Stoica 20 Aug. 2024 142

Decizie de esalonare a obligatiilor FISCALE privind creantele aferente fondurilor comunitare
"Am o decizie de esalonare a obligatiilor fiscale privind creantele aferente fondurilor comunitare. Doresc sa stiu cum trebuie sa inregistrez in contabilitate aceasta speta." Raspunsul specialistilor:


Esalonarea la plata reprezinta un aranjament de plata in rate a obligatiilor fiscale restante ale debitorilor aflati in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti. Esalonarea la plata a datoriilor este prevazuta in Codul de procedura fiscala, fiind esalonare clasica si esalonare simplificata.

 

Esalonarea clasica

 

Se acorda datornicilor la ANAF pentru o perioada de pana la cinci ani, daca sunt indeplinite conditiile specifice, printre care instituirea unei garantii (a carei valoare trebuie sa fie cel putin de peste 50% din datoriile ce se esaloneaza). Fara garantie sau daca garantia are o valoare sub 50% din datoriile vizate, esalonarea clasica se poate intinde numai pe cel mult sase luni.
- Contribuabilul poate depune o singura cerere de modificare a deciziei de esalonare la plata intr-un an calendaristic sau, dupa caz, fractie de an calendaristic.

- Debitorul poate solicita organului fiscal competent mentinerea unei esalonari a carei valabilitate a fost pierduta din cauza nerespectarii anumitor conditii, o singura data intr-un an calendaristic.
Orice persoana fizica sau juridica poate sa acceseze esalonarea clasica, insa numai daca datoriile fiscale vizate sunt de cel putin 500 de lei (persoane fizice), 2.000 de lei (asocieri fara personalitate juridica) sau 5.000 de lei (persoane juridice).

 

In acelasi timp, trebuie indeplinite anumite conditii:

 

- Datornicul sa se afle in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti si sa aiba capacitate financiara de plata pe perioada de esalonare la plata;


- Datornicul sa aiba constituita (cu exceptia celor care n-au bunuri) o garantie, indiferent de cuantumul obligatiilor fiscale esalonate (garantiile pot consta, de exemplu, in scrisori de garantie, polite de asigurare de garantie, sechestru asigurator pe bunuri);
- Datornicul sa nu se afle in procedura insolventei sau in dizolvare;
- Datornicul sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal.

 

Esalonarea simplificata
 

Pentru datoriile fiscale restante cu o vechime de cel mult 12 luni (12 luni anterioare datei depunerii cererii) si neachitate pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala, se poate aproba o esalonare simplificata pentru o perioada de maximum 12 luni.
Asadar, spre deosebire de mecanismul clasic, cel simplificat se aplica pe termen scurt si nu necesita constituirea de garantii.


Caracteristicile esalonarii simplificate sunt:

 

- Esalonarea la plata se acorda si pentru obligatiile fiscale/bugetare care reprezinta fonduri europene sau fonduri publice nationale aferente fondurilor europene.
- Esalonarea la plata in forma simplificata NU se mai acorda pentru ACCIZE.
- Esalonarea la plata in forma simplificata NU se mai acorda pentru impozitele si contributiile sociale obligatorii cu retinere la sursa sau retinute prin stopaj la sursa.
- Debitorul poate depune o singura cerere de modificare a deciziei de esalonare la plata pe perioada de valabilitate a esalonarii la plata.
- Pe perioada pentru care au fost acordate esalonari la plata pentru obligatiile fiscale esalonate la plata, se datoreaza si se calculeaza dobanzi.

 

Nivelul dobanzii este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere, cu exceptia esalonarilor acordate pentru obligatiile fiscale rezultate din titlurile de creanta emise de autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene, pentru care dobanzile se calculeaza conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 66/2011.

 

- Debitorul poate solicita organului fiscal mentinerea unei esalonari a carei valabilitate a fost pierduta din cauza nerespectarii anumitor conditii, o singura data pe perioada de valabilitate a esalonarii la plata. Anterior acestei ordonante, puteau fi depuse doua cereri de mentinere a esalonarii.
- Debitorii care la data depunerii cererii de esalonare la plata in forma simplificata au in derulare esalonari la plata in forma clasica (pe maximum 5 ani) nu mai pot beneficia de esalonare la plata in forma simplificata.
Contribuabilii pot accesa esalonarea simplificata numai daca datoriile fiscale vizate sunt de cel putin 500 de lei (persoane fizice), 2.000 de lei (asocieri fara personalitate juridica) sau 5.000 de lei (persoane juridice).

 

Trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

- Datornicul sa depuna o cerere la care poate anexa graficul de esalonare (cu cuantumul propus al ratelor de esalonare);
- Datornicul sa nu se afle in procedura falimentului sau in dizolvare;
- Datornicul sa nu inregistreze obligatii fiscale restante cu o vechime mai mare de 12 luni (vechime anterioara datei depunerii cererii) si nestinse la data eliberarii certificatului de atestare fiscala;
- Datornicul sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal;
- Datornicului sa nu i se fi stabilit raspunderea, potrivit legislatiei privind insolventa, si/sau raspunderea solidara, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.

 

Sumele primite din contributia financiara nerambursabila a Comunitatii Europene  se inregistreaza la institutiile publice implicate in derularea acestor fonduri (Fondul National si Agentiile de Implementare) ca si creante - sume de primit (conturile 4501, 4511, 4531, 4541, 4551, 456, 457, 458) si datorii - sume de plata (conturile 4502, 4512, 452, 4532, 4542, 4552)*).
Aceste sume sunt recunoscute ca venituri si cheltuieli numai in contabilitatea institutiilor publice care au calitatea de beneficiari finali ai fondurilor respective.

Pentru o evidenta mai usoara a platilor efectuate, la data acceptarii esalonarii la plata creantele esalonate se pot transfera in contul 4481 urmand ca ulterior sa se stinga datoria prin plata acestora. Plata ratelor aferente esalonarii se va face pe codul bugetar al fiecarei obligatii in parte.

 

Asadar, veti  inregistra lunar plata conform esalonarii:
4502, 4512, 452, 4532, 4542, 4552= 4481
4481= 5311, 5121
 

Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice, in august 2024. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016