Inregistrare incasare din FNUASS. Cum procedeaza institutia publica?

de InfoInstitutii.ro 27 Apr. 2021 2599

Inregistrare incasare din FNUASS. Cum procedeaza institutia publica?
Cum se inregistreaza in contabilitate o suma incasata din concedii medicale recuperate de la FNUASS din ani precedenti?


Raspunsul specialistului:


Baza legala: OMFP 1917/ 2005 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii institutiilor publice, Planul de conturi pentru institutiile publice si instructiunile de aplicare a acestuia, cu modificarile si reuperarile ulterioare.


Incasarea sumelor afate la inceputul exercitiului financiar in soldul debitor al contului 461 “Debitori”, analitic “debitori sub 1 an” se inregistreaza prin creditarea contului 461 “Debitori”, analitic “debitori sub 1 an” in corespondenta cu creditarea unui cont din clasa 5 (512 - 560) in functie de tipul de finantare de care beneficiate.


Va prezentam un extras din functiunea contului 461 “Debitori”


Contul 461 "Debitori" se crediteaza prin debitul conturilor:424' Someri-indemnizatii datorate' - cu sumele retinute somerilor pentru stingerea debitelor datorate institutiei publice.
448 "Alte datorii si creante cu bugetul"
- cu sumele virate la buget de catre debitori, reprezentand venituri ale bugetului, pe baza documentelor prezentate de acestia;

- cu valoarea deconturilor de cheltuieli depuse de titularii de avans pentru justificarea avansurilor primite.


- cu cheltuielile de executare silita acoperite din sumele obtinute din valorificarea bunurilor supuse executarii silite a debitorilor, precum si din taxa de participare la licitatie nerestituita, potrivit legii.


512 "Conturi la banci" - cu sumele incasate de la debitori in contul de disponibil.
520 "Disponibil al bugetului de stat" - cu sumele incasate reprezentand valoarea titlurilor de participare si a altor titluri imobilizate vandute.
529 "Disponibil din sumele incasate pentru unele bugete" - cu sumele incasate reprezentand taxa asupra mijloacelor de transport marfa cu masa totala maxima autorizata de peste 12 tone, cuvenita bugetului local.
531 "Casa"- cu sumele incasate in numerar de la debitori.
550 "Disponibil din fonduri cu destinatie speciala"- cu sumele incasate de la debitori in contul de disponibil.
551 "Disponibil din alocatii bugetare cu destinatie speciala"- cu sumele incasate de la debitori in contul de disponibil.
553 "Disponibil din taxe speciale"- cu sumele incasate reprezentand taxe speciale constituite.
555 "Disponibil al fondului de risc"
- cu comisioanele incasate de la beneficiarii imprumuturilor garantate, potrivit legii;
- cu sumele incasate reprezentand dobanzile si penalitatile de intarziere;
- cu sumele incasate reprezentand rambursari de rate achitate de autoritatile administratiei publice locale in contul beneficiarilor imprumuturilor garantate.
556 "Disponibil din depozite speciale constituite pentru construirea de locuinte"


- cu ratele incasate la imprumuturile pentru care autoritatile administratiei publice locale sau agentii economici in a caror evidenta se afla investitiile au incheiat contracte potrivit prevederilor legale;


- cu dobanzile platite de imprumutati, diminuate cu comisioanele retinute de agentii economici in a caror evidenta se afla investitiile, in conditiile legii;


- cu contributia adusa de beneficiarii de locuinte ca avans, in cazul persoanelor care nu au participat initial cu avansuri din surse proprii sau imprumutate, precum si parti partiale sau integrale facute de beneficiarii de locuinte care doresc sa reduca imprumutul ori sa nu contracteze imprumut pentru locuinte;


- cu sumele nete obtinute din vanzarea la licitatie a spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuinta, situate in blocurile de locuinte finalizate si date in folosinta sau aflate in diverse stadii de executie;

- cu sumele nete obtinute din vanzarea la licitatie a apartamentelor pentru care nu au fost incheiate precontracte ori contracte de vanzare-cumparare cu populatia, nu au fost repartizate prin comunicari oficiale populatiei sau nu au fost incheiate protocoale de trecere ca locuinte de serviciu potrivit legii.


560 "Disponibil al institutiilor publice finantate integral din venituri proprii"- cu sumele incasate de la debitori in contul de disponibil.


561 "Disponibil al institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii"- cu sumele incasate de la  


562 "Disponibil al activitatilor finantate din venituri proprii"- cu sumele incasate de la debitori in contul de disponibil.


770 "Finantarea de la buget"- cu sumele incasate de la debitori in contul de finantare in cazul in care privesc anul curent.

 Raspuns oferit de Crenguta Bodoc, expert judiciar, pentru PortalInstitutiiPublice.ro >> 

InfoInstitutii.ro Autor: InfoInstitutii.ro
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente. 

Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016