Institutie publica - achizitii in afara listei de investitii

de Cristian Tanase 31 Ian. 2023 719

Institutie publica - achizitii in afara listei de investitii
"Suntem o institutie de cultura, unul dintre domeniul de activitate este teatru si as dori sa stiu daca se pot achizitiona obiecte de decor pentru piese de teatru cu o valoare mai mare de 2.500 lei fara a se regasi in lista de investitii."


Raspunsul specialistilor: 

 

Potrivit art. 2 lit.f) din HG 907/2016, investitie publica reprezinta totalitatea cheltuielilor din fonduri publice, initiale sau ulterioare, destinate realizarii de active fixe de natura domeniului public si/sau privat al statului/unitatii administrativ-teritoriale, inclusiv inlocuirea activelor fixe uzate, precum si cheltuielile ocazionate de inlocuirea acestora, care se finanteaza total sau partial din fondurile publice prevazute la art. 1; se considera investitie publica si totalitatea cheltuielilor de investitii, initiale sau ulterioare, destinate realizarii de active fixe de natura proprietatii private a persoanelor fizice si/sau juridice, inclusiv inlocuirea activelor fixe uzate, precum si cheltuielile ocazionate de inlocuirea acestora, care se finanteaza total sau partial din fondurile publice prevazute la art. 1.

 

Cheltuieli de investitii reprezinta parte a cheltuielilor publice destinate finantarii obiectivelor/proiectelor de investitii si a celorlalte categorii de investitii, indiferent de subdiviziunea clasificatiei bugetare la care se incadreaza, iar obiect de investitii estea parte a obiectivului de investitii, cu functionalitate distincta in cadrul ansamblului acestuia, care consta in lucrari de constructii pentru realizarea unor obiecte noi de investitii sau in lucrari de interventii la constructii existente; (art. 2 alin.(1) pct.2 si 8^2 din Legea 500/2002)

 

Lista obiectivelor de investitii este anexa la bugetul de stat sau la bugetul local

 

Separat de aceste aspecte, mijlocul fix este definit la art. 28 alin. (2) Cod fiscal ca orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

 

a) este detinut si utilizat in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative;
b) are o valoare fiscala egala sau mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului;
c) are o durata normala de utilizare mai mare de un an.

 

In cazul imobilizarilor corporale, a caror valoare fiscala este sub limita de 2.500 lei, la alin. (21) al art. 28 din Codul fiscal se prevede posibilitatea recuperarii cheltuielilor de achizitie prin deduceri de amortizare. Aceasta optiune trebuie efectuata la data intrarii imobilizarilor in patrimoniul societatii pentru stabilirea perioadei si a cotelor de cheltuieli cu amortizarea.


 
Totodata, precizam ca dispozitiile OMFP 1802/2014, pct. 138, nu impun o valoare minima de la care bunurile respective se califica drept mijloace fixe. Conditia este ca acestea sa aduca beneficii economice viitoare si sa fie detinute pe o perioada mai mare de un an.
Astfel, din punct de vedere fiscal si contabil, costul de achizitie al activelor cu o valoare mai mica de 2.500 lei poate fi recuperat fie imediat la data punerii in functiune prin darea lor in consum, fie pe seama cheltuielilor cu amortizarea pe o perioada determinata de societate.

 

Totodata, potrivit art. 22 alin.(1) lit.f) din Legea 500/2022 ordonatorii de credite raspund pentru  organizarea sistemului de monitorizare a programului de achizitii publice si a programului de lucrari de investitii publice.

 

Prin urmare, in lipsa altor precizari suplimentare, apreciem ca obiectele de decor nu sunt investitie publica, in sensul legii, in cazul acestora, fiind necesar a fi aplicata legislatia in domeniul achizitiilor publice reprezentata de Legea 98/2016 si HG 395/2016.

 

Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalInstitutiiPublice.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din institutii publice + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016