Institutiile publice vor accepta in curand plata taxelor cu cardul

de Cristian Tanase 26 Sep. 2014 2102

Institutiile publice vor accepta in curand plata taxelor cu cardul
Persoanele fizice vor avea posibilitatea sa plateasca cu cardul, prin Trezorerie, toate impozitele si taxele administrate de catre Fisc, primarii si alte institutii publice, comisioanele tranzactiilor fiind suportate de bugetul de stat, fara ca acestea sa depaseasca 0,3% din valoarea tranzactiei.


"Trezoreria Statului va fi autorizata ca acceptator de plata cu cardul bancar si va presta acest serviciu pentru toate institutiile publice, astfel incat toti contribuabilii persoane fizice care detin carduri apartinand unui sistem de plata ce va accepta autorizarea (Mastercard, VISA sau altele), sa-si poata achita printr-un punct unic toate impozitele si taxele administrate de catre ANAF, primarii si alte institutii", potrivit unei propuneri incluse intr-un proiect de ordonanta de urgenta al Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Trezoreria va accepta conectarea la un sistem de plata numai in anumite conditii, printre care se stabileste limitarea comisionului perceput fiecarei tranzactii la 0,3% din valoarea acesteia, nefiind acceptate comisioane fixe sau alte costuri suplimentare pentru Trezorerie si institutii publice.

"Acest comision este corelat cu proiectul de regulament privind comisioanele interbancare pentru operatiunile de plata utilizand cardul care prevede plafonarea comisioanelor interbancare pentru tranzactii la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit", se arata intr-un comunicat al MFP.

 Comisioanele interbancare reprezentand platile realizate intre bancile acceptante si bancile emitente pentru tranzactiile care presupun utilizarea cardurilor de plata sunt in prezent de aproximativ 0,5% + 2,50 lei (0,58 euro) pentru tranzactiile la bancomate, in care comisionul este platit de banca emitenta bancii acceptante (proprietara ATM-ului), si 1% (standard), 1,5% (e-commerce) si 0,7% (petrol) pentru tranzactiile la terminalele de plata (POS), in care comisionul este platit de banca acceptanta bancii emitente. Aceste comisioane, in cazul sumelor achitate catre comercianti, sunt recuperate de catre bancile acceptante de la beneficiarii sumelor.

Totodata, nu se accepta alte costuri sau comisioane, inclusiv licente, mentenante sau imbunatatiri ale sistemelor solicitate de catre emitentii cardurilor sau sistemele de plati. In plus, operatorii sistemelor de plati trebuie sa accepte realizarea unor actiuni de promovare si educare, anuale, a contribuabililor pentru a utiliza platile electronice.

Furnizarea serviciilor de acceptare de plati la nivelul institutiilor publice se poate realiza si direct prin intermediul Trezoreriei Statului, fara conectarea sau definirea institutiilor publice ca si comercianti si fara solicitarea de comisioane sau alte costuri de catre emitentii cardurilor sau sistemele de plati pentru Trezoreria Statului si institutii publice.

In prezent, contribuabilii isi pot achita taxele si impozitele in numerar la casierii, prin virament bancar sau mandat postal.


Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 2.5 din 2 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016