Ministerul Finantelor Publice a publicat Proiectul de buget pe anul 2017

de InfoInstitutii.ro 25 Ian. 2017 1841

Ministerul Finantelor Publice a publicat Proiectul de buget pe anul 2017
Proiectul de buget pentru 2017 a fost publicat de catre Ministerul Finantelor Publice pe site-ul institutiei. In acest context, PIB se ridica la o valoare de 815,195 mld. de lei, preconizandu-se o crestere economica de 5,2%. Daca este sa vorbim de deficitul bugetar (cash), acesta este estimat la 2,96% din PIB.De asemenea, veniturile bugetare proiectate pentru 2017 reprezinta 31,3% din PIB, fiind estimate la 254,717 mld. de lei. Cheltuielile bugetare sunt estimate la 278, 817 mld. de lei, ceea ce reprezinta 34,2% din PIB.

Ce factori au fost luati in considerare pentru proiectul de buget pe 2017?

Este vorba despre anumiti indicatori macroeconomici, cum ar fi:
- o inflatie medie anuala de 1,4%
- un castig mediu salarial net de 2.274 lei si un curs mediu al euro de 4,46 lei
- cresterea numarului de angajati cu 4,3% 


IMPORTANT! Datoria guvernamentala, calculata conform metodologiei UE, este estimata la 37,7% din PIB, la un nivel sustenabil de sub 40% din PIB.

Ce directii de actiune are proiectul de buget pe 2017? Este vorba despre cresterea veniturilor populatiei, investitii sporite in infrastructura si reducerea taxelor.

Cresterea veniturilor populatiei isi gaseste concretizarea in cresterea salariului minim de la 1 februarie 2017 la 1.450 de lei, in cresteri salariale in educatie, in sanatate si pentru alte categorii de angajati din sectorul public.

Personalul platit din fonduri publice din institutiile si autoritatile publice ale administratiei publice locale vor avea parte de la 1 februarie 2017 de o majorare salariala de 20%.

Tot de la 1 februarie, creste cu 50% cuantumul brut al salariilor personalului din cadrul institutiilor publice de spectacole sau concerte.

Pensia minima se majoreaza de la 1 martie de la 400 de lei, la 520 de lei.

De la 1 iulie 2017, punctul de pensie va creste cu 9%, ajungand la 1.000 de lei.

Vor fi scutite de impozit pensiile mai mici sau egale cu 2.000 de lei si va fi eliminata obligatia pensionarilor de a plati contributii sociale de asigurari de sanatate.

La capitolul "Investitii" alocarea bugetara prevede investitii in infrastructura, sanatate, educatie, agricultura, cresterea absorbtiei fondurilor europene, prin finantarea unor proiecte prioritare care sa conduca la realizarea unor rezultate concrete.

Se estimeaza ca investitiile vor reprezenta 4,2% din PIB, in crestere fata de executia pe 2016 care a fost de 3,9% din PIB.
Incepand cu 1 ianuarie 2017, au fost promovate masuri care sa sustina investitiile prin aplicarea nelimitata in timp a facilitatii fiscale de scutire a impozitului reinvestit.

Continua procesul de simplificare a fiscalitatii si de debirocratizare inceput in ultimii ani, precum si alte masuri fiscale care sustin mediul de afaceri, sectorul IMM - contributor de importanta strategica la cresterea economica si crearea de locuri de munca.

Sectorul intreprinderilor mici si mijlocii va beneficia de finantarea unor scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv dezvoltarea regionala prin stimularea realizarii de investitii, crearii de noi locuri de munca, modernizarea sau dezvoltarea IMM-urilor, asigurarea unei dezvoltari economice durabile.
Bugete suplimentate:

In 2017, Ministerul Apararii Nationale va avea un buget care reprezinta 2% din PIB.

Majorarile salariale de anul acesta se regasesc in cresterea bugetelor Ministerelor Educatiei Nationale, al Muncii si Justitiei Sociale, al Culturii si Identitatii Nationale, dar si in cel al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Casa de Pensii are un buget mai mare cu 8% ca urmare a cresterii punctului de pensie, a pensiei minime si a scutirii de impozit si de la plata contributiilor la sanatate.
 

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

 

 

InfoInstitutii.ro Autor: InfoInstitutii.ro
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente. 

Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016