de Cristian Tanase 24 Nov. 2017 31216 |
Ministrul delegat pentru fonduri europene, Marius Nica, a declarat ca vor exista modificari legislative importante, referitoare la achizitiile publice sub 13.000 lei, in sensul ca acestea nu mai trebuie sa fie realizate in mod obligatoriu prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).
Conform unor declaratii a lui Nica, Guvernul doreste ca aceasta modificare sa favorizeze institutiile publice, in sensul ca, in acest mod, cheltuielile de intretinere a institutiilor publice sa poata fi realizate fara licitatie prin SEAP:
"La nivelul Guvernului se intentioneaza modificarea legislatiei achizitiilor publice cu respectarea prevederilor din regulament si din directiva. Pana la sfarsitul anului aceste modificari intentionam sa le realizam, actele normative sunt deja pe circuit. Am obligat toti primarii ca atunci cand vor sa schimbe un bec, sa repare un calorifer intr-o scoala, investitii minime, sa mearga in SEAP. Procedura este dificila si de multe ori interventia este necesara imediat si aici va exista un prag pana la care nu ii vom mai obliga sa faca acest lucru, nu ii vom mai chinui cu aceasta procedura", a declarat Nica, in cadrul unei conferinte la Botosani.
Ministrul a mai adaugat ca se are in vedere si simplificarea procedurilor in ceea ce priveste obtinerea avizelor din partea Unitatii pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice (UCVAP):
"Vrem sa simplificam procedura privind activitatea UCVAP, acolo unde, datorita personalului insuficient, multi dintre primarii prezenti aici, la o procedura de achizitie publica asteptau saptamani intregi sau poate chiar luni prezenta acestor observatori. Nu inseamna ca nu vom mai exista aceste verificari, dar nu vor mai fi prezenti la orice etapa a procesului", a concluzionat Nica, potrivit Agerpres.
In momentul de fata, achizitiile publice directe se pot realiza numai in conditiile si cu respectarea dispozitiilor Legii 98/2016 si ale HG 395/2016.
Astfel, autoritatile contractante au obligatia sa acorde operatorilor economici un tratament egal si nediscriminatoriu si sa actioneze intr-o maniera transparenta si proportionala.
In cazul in care autoritatea contractanta nu identifica in cadrul catalogului electronic produsul, serviciul sau lucrarea care ii poate satisface necesitatea sau constata ca pretul postat de operatorii economici pentru obiectul achizitiei este mai mare decat pretul pietei sau din motive tehnice imputabile SEAP nu este posibil accesul la catalogul electronic, se va realiza in acest sens o nota justificativa.
Autoritatea contractanta are obligatia de a consulta catalogul electronic al produselor/serviciilor/lucrarilor din SEAP, putand sa achizitioneze in mod direct de la un anumit operator economic respectivele produse/servicii/lucrari numai in masura in care acestea nu se regasesc in catalog sau se regasesc cu preturi mai mari decat cele identificate de autoritate sau daca sunt defectiuni tehnice ale SEAP imputabile operatorului, fiind necesar ca in acest sens sa intocmeasca documente jusitifcative.
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.