de Cristian Tanase 04 Mai. 2016 2601 |
Codul fiscal 2016 a suferit o serie de modificari semnificative, motiv pentru care consideram necesare o serie de precizari privind scutirile generale si scutirile speciale de la plata accizelor pentru anumite categorii de contribuabili si pentru o serie de produse.
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost actualizata de mai multe ori de la intrarea in vigoarea, ceea ce ar putea induce in eroare contribuabilii.
Precizam ca produsele accizabile sunt scutite de plata accizelor, conform art. 395 din Codul fiscal, daca sunt destinate utilizarii:
- in contextul relatiilor diplomatice sau consulare;
- de catre organizatiile internationale recunoscute ca atare de autoritatile publice din Romania si de catre membrii acestor organizatii, in limitele si in conditiile stabilite prin conventiile internationale privind instituirea acestor organizatii sau prin acordurile de sediu;
- de catre fortele armate ale oricarui stat parte la Tratatul Atlanticului de Nord, altul decat Romania, pentru uzul fortelor armate in cauza, pentru personalul civil insotitor sau pentru aprovizionarea popotelor ori a cantinelor acestora;
- pentru consum in cadrul unui acord incheiat cu tari terte sau cu organizatii internationale, cu conditia ca acordul in cauza sa fie permis ori autorizat in ceea ce priveste scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata. Norme metodologice
Totul despre Codul fiscal 2016>>
Atentie! Modalitatea si conditiile de acordare a scutirilor prevazute la alin. (1) se reglementeaza prin normele metodologice.
Fara sa contravina prevederilor art. 402 alin. (1), produsele accizabile care se deplaseaza in regim suspensiv de accize catre un beneficiar al scutirilor prevazute la alin. (1), sunt insotite de certificat de scutire.
Modelul si continutul certificatului de scutire sunt cele stabilite prin normele metodologice.
Procedurile prevazute la art. 402 - 407 nu se aplica deplasarilor intracomunitare de produse accizabile in regim suspensiv de accize destinate fortelor armate prevazute la alin. (1) lit. c), daca acestea sunt reglementate de un regim care se intemeiaza direct pe prevederile Tratatului Atlanticului de Nord.
Prin exceptie de la prevederile alin. (5), procedurile prevazute la art. 402 - 407 se aplica deplasarilor de produse accizabile in regim suspensiv de accize destinate fortelor armate prevazute la alin. (1) lit. c) care au loc exclusiv pe teritoriul national sau in baza unui acord incheiat cu un alt stat membru, atunci cand deplasarea are loc intre teritoriul national si teritoriul acelui stat membru.
Este scutit de la plata accizelor importul definitiv de bunuri care indeplineste conditiile pentru scutire prevazute de Directiva 2007/74/CE a Consiliului din 20 decembrie 2007 privind scutirea de taxa pe valoarea adaugata si de accize pentru bunurile importate de catre persoanele care calatoresc din tari terte, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 346/6 din 29 decembrie 2007, si Directiva 2006/79/CE a Consiliului din 5 octombrie 2006 privind scutirea de impozit la import pentru loturile mici de bunuri cu caracter necomercial din tari terte, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 286/15 din 17 octombrie 2006.
Totul despre Codul fiscal 2016>>
Modalitatea si conditiile de acordare a scutirii prevazute la alin. (7) vor fi stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice.
Beneficiaza de scutiri speciale de la plata accizelor, potrivit art. 396 din Codul fiscal urmatoarele categorii:
- produsele accizabile furnizate de magazinele duty-free, transportate in bagajul personal al calatorilor care se deplaseaza pe cale aeriana sau maritima catre un teritoriu tert ori catre o tara terta.
- produsele furnizate la bordul unei aeronave sau al unei nave pe parcursul calatoriei pe cale aeriana ori maritima catre un teritoriu tert sau catre o tara terta.
- produselor accizabile furnizate de magazinele duty-free autorizate in Romania situate in afara incintei aeroporturilor sau porturilor, transportate in bagajul personal al calatorilor catre un teritoriu tert ori catre o tara terta.
Precizam ca prin calator catre un teritoriu tert sau catre o tara terta intelegem orice calator care detine un document de transport pentru calatorie pe cale aeriana sau maritima ori un alt document care face dovada destinatiei finale situate pe un teritoriu tert sau o tara terta.
Atentie! Modalitatea si conditiile de acordare a scutirilor prevazute la alin. (1) - (3) se stabilesc prin normele metodologice.
Totul despre Codul fiscal 2016>>

Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!