O institutie publica poate deschide un cont la o banca comerciala, in vederea unor plati?

de Florentina Buzea 05 Apr. 2023 1201

O institutie publica poate deschide un cont la o banca comerciala, in vederea unor plati?
"Institutia noastra (sursa G, buget local) organizeaza anul acesta anumite evenimente culturale. Am dori ca aceste evenimente sa fie promovate pe retelele de socializare. Nelamurirea mea este daca o institutie are voie sa-si deschida un cont la o banca comerciala si printr-un card atasat acestui cont sa plateasca promovarea catre aceste retele de socializare.


Raspunsul specialistului: 

 

Nu, institutia dvs. (sursa G, buget local) nu are voie sa deschida un cont la o banca comerciala si printr-un card atasat acestui cont sa plateasca promovare evenimente catre retelele de socializare.

Atunci cand o institutie publica cu sursa G necesita sa faca anumite cheltuieli care tin de publicitate, acestea se incadreaza in contul de executie a bugetului institutiilor publice. Acesta cuprinde, practic, toate cheltuielile, angajamanetele sau platile aferente unei institutii publice.

In functie de scopul pentru care a fost organizat evenimentul, promovarea evenimentului/evenimentelor se poate incadra ca si cheltuiala bugetara la art. 20.30.01 din Contul de executie a bugetului institutiilor publice (reclama si publicitate) sau la art. 20.30.30 (alte cheltuieli cu bunuri si servicii – daca evenimentul se incadreaza in activitatea curenta a institutiei).

 

Aceste cheltuieli bugetare trebuie sa fie prinse in bugetul institutiei, cu aprobarea ordonatorului principal de credite.
Contul de executie a bugetului institutiilor publice prezinta gradul de indeplinire a ceea ce institutia si-a propus si cuprinde toate operatiile efectuate de institutie in anul bugetar in legatura cu incasarile si platile efectuate, in structura in care a fost aprobat bugetul.

Avand in vedere ca promovarea o faceti prin conturile de social media puteti configura si folosi o pagina Facebook Business gratuit, indiferent de numarul de urmaritori sau like-uri pe care le are pagina.

 

Crearea contului in sine nu presupune costuri institutionale, insa dezvoltarea si intretinerea acesteia ar putea presupune si angrenarea unor costuri, in conditiile in care se doreste o anumita promovare si publicitate din care ulterior pot rezulta beneficii institutiei.

Insa, avand in vedere ca sunteti o institutie cu sursa de finantare G - „Venituri proprii si subventii" , in conformitate cu dispozitiile art. 70 din Legea 500/2002 cu modificarile si completarile ulterioare, „Institutiile publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile de pe langa unele institutii publice, finantate integral din venituri proprii, efectueaza operatiunile de incasari si plati prin unitatile teritoriale ale trezoreriei statului in a caror raza isi au sediul si la care au deschise conturile de venituri, cheltuieli si disponibilitati.

 

(2) Este interzis institutiilor publice de a efectua operatiunile de mai sus prin bancile comerciale.

In consecinta, operatiunile de incasari si plati ale institutiei dvs , nu se pot efectua decat prin unitatile teritoriale ale trezoreriei statului in a caror raza isi are sediul si la care aveti deschise conturile de venituri, cheltuieli si disponibilitati.
 


Un raspuns oferit in martie 2023, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in administratia publica.

 

Florentina Buzea Autor: Florentina Buzea
Florentina Buzea este consultant, consilier juridic si expert in achizitii publice cu o experienta profesionala de 4 ani in domeniul achizitiilor publice in institutii publice. Este licentiata in stiinte juridice si detine un Master cu specializare in Management (Universitatea Constantin Brancoveanu Pitesti - Departament Studii de Masterat si Postuniversitare de Perfectionare), dar si un Master cu specializare in Drept comunitar (Universitatea Danubius Galati - Facultatea de Drept). 

Are o experienta profesionala de 20 ani in domeniul dreptului muncii, dreptului comercial, contencios administrativ si drept civil, executari silite, consultanta de specialitate si reprezentare in fata instantelor de judecata. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016