Peste 500.000 de hectare, inregistrate in primele sase luni din 2024, prin Programul PNCCF

de Cristian Tanase 03 Iul. 2024 331

Peste 500.000 de hectare, inregistrate in primele sase luni din 2024, prin Programul PNCCF
Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a inregistrat, in primele sase luni ale anului 2024, peste 640.000 de proprietati, gratuit pentru cetateni, prin Programul National de Cadastru si Carte Funciara (PNCCF). Finantarea a fost asigurata din veniturile proprii ale ANCPI si din fonduri europene. In aceeasi perioada, au fost finalizate lucrari de inregistrare sistematica a proprietatilor in 34 de unitati administrativ-teritoriale (UAT) si in sectoare cadastrale, cu o suprafata de peste 500.000 de hectare.


In total, prin programele derulate, ANCPI a finalizat inregistrarea proprietatilor in sistemul integrat de cadastru si carte funciara in 259 de localitati si sectoare cadastrale, suprafata inregistrata depasind 5,7 milioane de hectare.

 

ANCPI, institutie publica in subordinea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA), realizeaza lucrari de inregistrare sistematica a proprietatilor in sistemul integrat de cadastru si carte funciara, gratuit pentru cetateni, in 2.211 UAT-uri, din totalul de 3.181. Suprafata in lucru, pentru care vor fi deschise noi carti funciare, este de peste 6,4 milioane de hectare. Finantarea este asigurata din veniturile proprii ale ANCPI, prin PNCCF si din fonduri europene, nerambursabile.

 

Dintre cele 259 de localitati, in care au fost finalizate lucrarile de inregistrare sistematica a proprietatilor, 134 au beneficiat de fonduri europene prin Proiectul major „Cresterea gradului de acoperire si incluziune a sistemului de inregistrare a proprietatilor in zonele rurale din Romania”, finantat prin POR.

In prezent, se desfasoara lucrari de cadastru sistematic, la nivelul intregii localitati, cu finantare europeana, in 514 comune.

Sunt in derulare lucrari de inregistrare sistematica, cofinantate de ANCPI, in 18 UAT-uri si in 752 de sectoare cadastrale, cu o suprafata de 130.619,76 de hectare.

 

Din totalul de 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subventiilor APIA, au fost inregistrate in sistemul integrat de cadastru si carte funciara 7,75 milioane de hectare (81%).

 

De la inceputul anului, ANCPI a acordat doua etape de finantare. Astfel, in cadrul etapei a X-a, au fost alocate peste 300 de milioane de lei pentru primariile care doresc sa inceapa sau sa continue lucrari de inregistrare sistematica a proprietatilor pe sectoare cadastrale. Fiecare primarie poate primi pana la 160.000 de lei. Din totalul primariilor eligibile, 2.007 intentioneaza sa acceseze sumele puse la dispozitie.

In cadrul celei de-a XI-a etape, ANCPI a alocat 25 de milioane de lei pentru primariile interesate sa intocmeasca planuri parcelare. 248 de primarii au anuntat ca doresc sa acceseze etapa a XI – a de finantare.

 

Lucrarile de intocmire a planurilor parcelare se deruleaza similar procesului de inregistrare sistematica a proprietatilor si se finalizeaza cu inscrierea din oficiu in carti funciare noi a imobilelor cuprinse in planul parcelar.

ANCPI a acordat cofinantari pentru realizarea lucrarilor de inregistrare sistematica pentru opt UAT-uri si 283 de sectoare cadastrale, cu o suprafata de 52.200,17 hectare. Totodata, ANCPI a acordat peste 22.200.000 de lei finantare din veniturile proprii, in cadrul PNCCF, pentru intabularea a peste 55.000 de hectare aflate in administrarea Agentiei Domeniilor Statului.

 

PNCCF are drept scop inregistrarea, gratuita pentru cetateni, a tuturor imobilelor (terenuri si cladiri) din Romania in sistemul integrat de cadastru si carte funciara. Programul este finantat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene si din bugetul local al primariilor.

ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Cresterea gradului de acoperire si incluziune a sistemului de inregistrare a proprietatilor in zonele rurale din Romania”, care completeaza obiectivul PNCCF prin realizarea lucrarilor de inregistrare sistematica pentru 5.758.314 hectare, din 660 de UAT-uri situate in zone rurale ale Romaniei. Bugetul alocat a fost de 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 – fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeana si 46.933.673 – cofinantare de la bugetul de stat.

 

Proiectul a fost finantat in cadrul Axei prioritare 11 din Programul Operational Regional pana la 31 decembrie 2023 si a fost etapizat, astfel incat, in perioada 2024-2027, ANCPI beneficiaza de fonduri europene prin Programul Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare (PoCIDIF).

Mai multe informatii referitoare la stadiul lucrarilor de inregistrare sistematica sunt disponibile pe pagina web a ANCPI, https://www.ancpi.ro/pnccf/stadiu-lucrarilor.html.

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016