de Cristian Tanase 01 Feb. 2022 380 |
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciuca a avut recent o intalnire de lucru cu reprezentantii administratiei publice locale - Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene si Asociatiile Municipiilor, Oraselor si Comunelor din Romania - in continuarea consultarilor periodice derulate de Guvern. Cu aceasta ocazie, au fost analizate stadiile demersurilor de descentralizare si intarire a rolului administratiei publice locale, un rol important in reducerea birocratiei revenind digitalizarii.
Seful Executivului a punctat masurile luate de Guvern in contextul crizei energetice, in scopul protejarii populatiei, a sectoarelor economice si a institutiilor publice precum scoli, spitale, institutii de cultura, de efectele cresterii preturilor la energie.
Colaborarea pentru operationalizarea Planului National de Redresare si Rezilienta a fost intre temele abordate in cadrul discutiilor. Reprezentantii autoritatilor locale si-au exprimat disponibilitatea de a fi cooptati in consultari legate de implementarea PNRR, astfel incat finantarile sa fie cat mai adaptate la nevoile comunitatilor.
Participantii la intalnire au mentionat ca este nevoie de sprijin din partea Guvernului pentru asigurarea cofinantarii proiectelor derulate de comunitatile locale, precum si de punerea la dispozitie a unor rezumate pregatite pentru fiecare componenta in parte, in care sa fie cuprinse si exemplificate activitatile eligibile, mecanismul pentru alocarea investitiilor, documentatia necesara care sa insoteasca cererile de finantare, mecanismul de evaluare si de acceptare a finantarii proiectelor.
De asemenea, a fost subliniata importanta alocarii echitabile a finantarilor intre cele patru tipuri de unitati administrativ-teritoriale: municipii resedinta de judet, municipii, orase si comune, cat si intre regiuni si intre judetele dintr-o regiune.
”Romania are nevoie de modernizare si dezvoltare echilibrate, astfel incat de investitiile disponibile prin PNRR, dar si prin celelalte fonduri europene si nationale, sa beneficieze in mod echitabil si integrat toate comunitatile si toti cetatenii. Consultarile noastre permanente au rostul sa cunoastem cat mai bine de ce au nevoie oamenii si sa gasim solutii cat mai aproape de asteptarile lor si ale comunitatilor locale”, a afirmat prim-ministrul.
Prim-ministrul a mentionat constituirea Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului National de Redresare si Rezilienta pentru a accelera reformele si a continua eforturile pentru asigurarea unei bune implementari a acestui amplu program.
”Romania se inscrie pe o traiectorie de dezvoltare, iar rolul nostru este sa ne asiguram ca aceasta cale este ireversibila. Operationalizarea PNRR este corelata viziunii integrate ce are in vedere lansarea negocierilor de aderare a Romaniei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica”, a subliniat seful Executivului.
Reprezentantii Guvernului si cei ai organizatiilor administratiei locale au mentionat importanta Codului Finantelor Publice Locale, pentru asigurarea predictibilitatii privind asigurarea surselor de finantare.
Discutiile au avut in vedere aspectele legate de finantarea activitatii de asistenta sociala si protectia copilului, a mecanismului de decontare a transportului elevilor, a activitatii de tineret si a centrelor militare.
In ceea ce priveste dezvoltarea investitiilor locale, au fost abordate aspecte legate de completarea legii exproprierilor, modificari solicitate de reprezentantii administratiei publice locale indeosebi pentru proiectele privind sistemele de management integrat al deseurilor. De asemenea, un alt subiect semnalat de reprezentantii autoritatilor locale s-a referit la Codul silvic, mai exact la solutiile care sa raspunda dificultatilor intampinate in cazul scoaterii definitive din fondul forestier unor terenuri necesare realizarii unor obiective de interes local. Consultarile intre Guvern si reprezentantii autoritatilor locale vor continua in baza mecanismului convenit, respectiv prin intalniri lunare la nivel de prim-ministru, si periodice, la nivelul ministerelor.
La intalnire au participat, din partea Guvernului, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Attila Cseke, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, seful Cancelariei Prim-ministrului, Mircea Abrudean.
Din partea structurilor asociative ale administratiei publice locale au participat presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania, Adrian Vestea, presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania, Emil Boc, presedintele executiv al Asociatiei Municipiilor din Romania, Constantin Toma, presedintele Asociatiei Oraselor din Romania, Adrian Teban, presedintele Asociatiei Comunelor din Romania, Emil Draghici.
Sursa: Guvernul Romaniei
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.