de InfoInstitutii.ro 15 Feb. 2023 333 |
In primele trei trimestre ale anului 2022, PIB-ul real anual al Romaniei a crescut cu 4,3 %, datorita consistentei formarii brute de capital fix si sporirii semnificative a consumului privat, sustinute de o crestere puternica a pietei fortei de munca si a salariilor, in combinatie cu masuri de sprijin guvernamental pentru atenuarea impactului preturilor ridicate la energie.
Se estimeaza ca indicatorii pe termen scurt vor arata ca economia Romaniei a fost rezilienta in al patrulea trimestru, pe fondul evolutiilor favorabile din sectorul serviciilor si al perceptiei economice pozitive si in pofida scaderii in continuare a productiei in industria prelucratoare.
Pentru 2023, impactul negativ al inflatiei inca ridicate, al conditiilor stricte de finantare si al incetinirii ritmului de crestere a celorlalte economii din UE vor reduce cresterea PIB-ului real al Romaniei la 2,5 %, conform europa.eu.
Previziuni economie Romania 2023
Punerea in aplicare a planului de redresare si rezilienta ar trebui sa contribuie la investitii puternice, care se preconizeaza ca vor fi principalul motor al cresterii. Alte fonduri ale UE vor sprijini, de asemenea, investitiile. Consumul privat, desi afectat negativ de inflatia ridicata, va creste probabil, ca urmare a cresterii salariului minim, a pensiilor si a salariilor din sectorul public, precum si a extinderii plafonarii pretului la energie pana in 2025. Se estimeaza ca exporturile nete vor ramane negative pe fondul unei monede puternice si al unei cereri scazute pe pietele de export.
Pentru anul 2024, se preconizeaza o sporire cu 3 % a ritmului cresterii economice, pe fondul diminuarii presiunilor inflationiste, al scaderii ratelor dobanzilor si al imbunatatirii perspectivelor externe.
Inflatia anuala IAPC a incetinit in luna decembrie datorita scaderii preturilor produselor energetice si alimentare, aducand media pe 12 luni la 12 % in 2022. Se estimeaza ca inflatia IAPC se va reduce si mai mult in perioada analizata in previziuni, dar numai intr-o masura modesta, deoarece presiunile inflationiste se mentin la un nivel foarte ridicat in ceea ce priveste componentele de baza precum serviciile, bunurile industriale neenergetice si alimentele prelucrate. Rata medie anuala a inflatiei IAPC este estimata la 9,7 % in 2023, inainte de a incetini la 5,5 % in 2024, ca urmare a extinderii plafonarii preturilor la energie, a scaderii preturilor materiilor prime si a producerii unor efecte de baza.
La nivelul UE
La aproape un an de la initierea de catre Rusia a razboiului de agresiune impotriva Ucrainei, economia UE a intrat in 2023 pe o baza mai buna decat se preconizase in toamna. Previziunile intermediare din iarna imbunatatesc perspectivele de crestere pentru acest an la 0,8 % pentru UE si la 0,9 % pentru zona euro. In prezent se preconizeaza ca ambele zone vor evita, la limita, recesiunea tehnica anticipata pentru inceputul anului. De asemenea, previziunile diminueaza usor rata preconizata a inflatiei, atat pentru 2023, cat si pentru 2024...mai multe pe europa.eu >>>
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente.
Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.