de Ioana Stoica 07 Iul. 2023 4389 |
"Perioada in care un functionar public s-a aflat in concediu medical constituie vechime in specialitate in grad profesional?" Raspunsul specialistului: Potrivit Codului administrativ, art. 424 alin.(3) - (5):
- vechimea in specialitate este vechimea dobandita in temeiul unui contract individual de munca, al unui raport de serviciu sau ca profesie liberala, demonstrata cu documente corespunzatoare de catre persoana care a desfasurat o activitate intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale. Constituie vechime in specialitate si vechimea dobandita in temeiul unui contract individual de munca, raport de serviciu sau ca profesie liberala in statele membre ale Uniunii Europene, precum si in alte state cu care Romania a incheiat conventii de recunoastere reciproca a acestor drepturi, demonstrata cu documente corespunzatoare de catre persoana care a desfasurat o activitate intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale;
- in toate cazurile vechimea in specialitate se raporteaza la durata normala a timpului de munca, fiind calculata prin raportare la fractiunea de norma lucrata si se demonstreaza cu documente corespunzatoare;
- perioada de suspendare a raporturilor de serviciu ale functionarilor publici nu constituie vechime in munca, in specialitate si in grad profesional, cu exceptiile prevazute de lege;
La alin.(6) al aceluiasi articol se precizeaza ca, vechimea in gradul profesional este vechimea rezultata din activitatea efectiv desfasurata de functionarul public intr-o functie publica de executie corespunzatoare gradului profesional detinut, cu exceptiile prevazute la art. 513 alin. (1) lit. c) si art. 514 alin. (1) lit. a)-d) si j).
Prin urmare, vechimea in gradul profesional este doar vechimea rezultata din activitatea efectiv desfasurata de respectivul functionar, exceptiile de la aceasta regula - asadar acele cazuri cand desi activitatea nu e efectiv prestata, perioada se consiera vechime in gradul profesional - fiind expres si limitativ cele mentionate de legiuitor la art. 513 alin. (1) lit. c) si art. 514 alin. (1) lit. a)-d) si j) din Cod adminsitrativ, respectiv:
- atunci cand raportul de serviciu al functionarului public este suspendat pentru ca acesta este desemnat sa desfasoare activitati in cadrul unor misiuni diplomatice ale Romaniei ori in cadrul unor organisme sau institutii ale Uniunii Europene sau in alte organisme sau institutii de drept public international, ca reprezentant al autoritatii sau institutiei publice sau al statului roman, pentru perioada respectiva;
- in situatia in care, raportul de serviciu al functionarului public se suspenda la initiativa functionarului public in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani, in conditiile legii;
b) concediu pentru ingrijirea copilului pana la 7 ani, in cazul copilului cu handicap, in conditiile legii;
c) concediul de acomodare cu durata de maximum un an, care include si perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei;
d) concediu paternal;
...
j) desfasurarea unei activitati in cadrul unor organisme sau institutii internationale pe perioada determinata, in alte situatii decat cele prevazute la art. 513 alin. (1) lit. c).
De altfel, in acest sunt si dispozitiile art. 514 alin.(4) din Codul administrativ care prevad in mod expres ca “Perioada in care functionarul public de executie a avut raporturile de serviciu suspendate potrivit alin. (1) lit. a)-d) si j) constituie vechime in gradul profesional al functiei publice de executie pe care functionarul public o detine.”
Observam astfel ca, la art. 513 alin.(1) lit.i) din Cod se prevede ca suspendarea de drept a raporturilor de serviciu intervine atunci cand functionarul public se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, pe o perioada mai mare de o luna, in conditiile legii, iar acest caz nu este printre cele expres mentionate ca ar constitui vechime in grad profesional.
Astfel, in situatia incapacitatii temporare de munca, pentru a opera de drept suspendarea raporturilor de serviciu este necesara trecerea unei perioade mai mari de o luna. Anterior implinirii acestei perioade mai mari de o luna, raportul de serviciu nu este suspendat de drept, dar nici nu este mentionat printre cazurile de exceptie prevazute de lege ca fiind vechime in grad.
In opinia noastra, in perioada in care functionarul public se afla in concediu medical, indiferent de durata acestuia, acesta nu desfasoara activitate in mod efectiv in functia publica de executie corespunzatoare gradului profesional detinut. Astfel, observam ca acest caz – in care concediul pentru incapactitate temporara de munca este mai mic de o luna - nu suspenda de drept raportul de serviciu, dar nici nu este prevazut printre cazurile de exceptie de la 513 sau 514 din Codul administrativ.
Prin urmare, intrucat exceptiile sunt de stricta interpretare, iar in sistemul public pentru a fi permis trebuie ca legea sa prevada respectiva situatie, apreciem ca perioada in care un functionar public s-a aflat in incapacitate temporara de munca, indiferent de durata acesteia, nu constituie vechime in grad profesional, intrucat in respectiva perioada functionarul public nu desfasoara efectiv activitate in functia publica detinuta.
Un raspuns oferit in mai 2023, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in administratia publica si legislatia muncii.
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.