de Mihaela Croitoru 14 Iun. 2019 12178 |
Este demn de mentionat inca de la inceput ca, daca salariatul lipseste nemotivat 3 zile consecutive trebuie sa suspendati contractul pentru absente nemotivate si transmiteti la ITM in registrul general de evidenta a salariatilor.
ATENTIE!
Regulamentul intern NU poate contine clauze care incalca dispozitiile legale. Chiar daca angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara, aplicarea sanctiunilor o va face potrivit legii.
"Daca in Regulamentul Intern este prevazut ca pentru trei absente consecutive nemotivate se va proceda la suspendarea raporturilor de munca a personalului contractual, aceasta mentiune contravine cumva unei alte prevederi din acelasi Regulament Intern potrivit caruia absentele nemotivate de la serviciu, indiferent de durata acestora, constituie abatere disciplinara? Se poate declansa procedura cercetarii disciplinare prealabile pentru salariatul care absenteaza nemotivat de la un moment dat? Daca salariatul nu a mai avut alte abateri disciplinare, poate fi propusa/dispusa direct concedierea acestuia?"
Conform art. 251 alin. (1) din Codul muncii, nici o masura, cu exceptia avertimentului scris nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
In consecinta, salariatul care absenteaza nemotivat nu va putea fi concediat chiar daca prin regulamentul intern ar fi stabilita o clauza potrivit careia pentru 3 absente nemotivate consecutive contractul de munca va inceta.
Salariatului care absenteaza 3 zile consecutive ii va fi suspendat contractul de munca iar acest fapt va fi inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor si transmis la inspectoratul teritorial de munca.
Ulterior, va fi convocat pentru cercetare disciplinara in vederea stabilirii caracterului absentelor.
In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sau de catre comisie sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii – art. 251 alin. (2) din Codul muncii.
In cursul cercetarii disciplinare prealabile, salariatul are dreptul:
– sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa;
– sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea tuturor probelor si motivatiilor pe care le considera necesare;
– sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este;
– sa fie asistat de avocat (art. 251 alin. (4), modificat prin
Legea 77/2014
).
IMPORTANT:
Neprezentarea salariatului la convocare fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara realizarea cercetarii disciplinare prealabile (art. 251 alin. (3) din Codul muncii).
Un raspuns oferit de expertii de la PortalInstitutiiPublice.ro >>>

Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.