de Florentina Buzea 14 Nov. 2024 343 |
Diurna externa este incidenta in ipoteza unei delegatii internationale, urmand, de asemenea, numeroase proceduri de decontare, stabilite prin norme legale specifice care variaza in functie de tara de destinatie si de acordurile internationale. Potrivit dispozitiilor din Codul muncii, daca angajatorul dispune delegarea unui angajat in alta localitate, pe teritoriul tarii sau in strainatate, in scopul serviciului, angajatul delegat are dreptul la contravaloarea serviciilor de transport si cazare.
In plus fata de decontarea serviciilor de transport si cazare folosite in scopul indeplinirii misiunii date, angajatul delegat este indreptatit, conform legii, la o diurna de deplasare care reprezinta, de fapt, o indemnizatie de delegare (sau cheltuieli de acoperire necesitati la fata locului).
Iata un studiu de caz prezentat pe PortalInstitutiiPublice:
"In cazul unei deplasari la Chisinau, cu autoturismul institutiei, perioada 04.11 - 07.11.2024, cum se acorda diurna? doar pentru timpul deplasarii pe teritoriul Republicii Moldova, de la granita la Chisinau si invers? Pe teritoriu Romaniei se acorda diurna? Cheltuielile de cazare sunt suportate de organizatori, adica cei din Republica Moldova. Doar diurna ma intereseaza cum se acorda angajatilor care se deplaseaza."
Raspunsul specialistilor:
Dupa cum se specifica in Codul muncii, delegarea este o exercitare temporara a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului de munca al salariatului. Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului.
In privinta detasarii, acelasi act normative precizeaza ca aceasta este o schimbare temporara a locului de munca la un alt angajator, pentru executarea unor lucrari in interesul acestuia. Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an. In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.
Durata deplasarii este importanta pentru calculul diurnei de deplasare si se ia in considerare de la data si ora la care angajatul a plecat, pana la data si ora la care mijlocul de transport folosit s-a intors la locul de plecare (locul de munca permanenta).
La calculul diurnei de deplasare in tara sau in afara tarii, prin delegatie interna sau externa se vor folosi zile calendaristice, fiecare 24 de ore scurse fiind considerate zile de deplasare. Astfel, valoarea minima a diurnei legale este cea impusa de legislatie - diurna pentru angajatii din sectorul public - autoritati si institutii publice.
Diurna se acorda atat in cazul deplasarilor pe teritoriul tarii, cat si atunci cand salariatul pleaca in strainatate. Valoarea acesteia este determinata de locul deplasarii, dar si de durata.
In legatura cu data a are se naste dreptul angajatului de a primi diurna de deplasare, exista cateva conditii care trebuie sa fie indeplinite cumulativ:
- angajatorul trebuie sa delege un salariat la o deplasare in afara localitatii in care isi desfasoara munca;
- distanta deplasarii trebuie sa fie mai mare de 5 km sau 50 km fata de locatia postului de munca (distante prevazute de art. 1 in Anexa la HG 714/2018);
- durata deplasarii este mai mare de 12 ore;
- angajatul trebuie sa aiba un ordin de deplasare emis de angajator, care sa contina detalii specifice precum durata, locul si scopul deplasarii.
Durata deplasarii este importanta pentru calculul diurnei de deplasare si se ia in considerare de la data si ora la care angajatul a plecat, pana la data si ora la care mijlocul de transport folosit s-a intors la locul de plecare (locul de munca permanenta). La calculul diurnei de deplasare in tara sau in afara tarii, prin delegatie interna sau externa se vor folosi zile calendaristice, fiecare 24 de ore scurse fiind considerate zile de deplasare. Astfel, valoarea minima a diurnei legale este cea impusa de legislatie inmultita cu numarul de zile calendaristice in care angajatul s-a aflat in deplasare.
In cazul diurnei externe, perioada pentru care se acorda acesta indemnizatie se determina in functie de mijlocul de transport cu care se efectueaza deplasarea, astfel:
a) momentul decolarii avionului, la plecarea in strainatate, si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, dar si pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara.
Prin Ordinul 1235/2023, emis de Ministerul Finantelor, a fost actualizat cuantumului indemnizatiei de delegare. Prin urmare:
Incepand cu data de 1 aprilie 2023:
a) cuantumul indemnizatiei de delegare prevazute la art. 1 alin. (1) si alin. (2) lit. a) din anexa la Hotararea Guvernului nr. 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului se majoreaza la 23 lei;
b) cuantumul alocatiei de cazare prevazute la art. 1 alin. (2) lit. b) din anexa la HG 714/2018 se majoreaza la 265 lei;
c) cuantumul indemnizatiei de detasare prevazute la art. 4 alin. (1) din anexa la HG 714/2018 se majoreaza la 23 lei.
Astfel, cuantumul diurnei in 2024 este urmatorul:
Diurna interna - angajatorul poate acorda minim 23 lei pe zi, dar suma poate fi mai mare chiar de 2,5 ori, ajungand la maxim 57,5 lei/zi.
In ceea ce priveste alocatia de cazare, aceasta poate fi acordata in cuantumul de 265 de lei/zi.
Pentru diurna externa - suma minima difera in functie de tara, iar valoarea maxima este de pana 2,5 ori mai mare.
Pentru Moldova, contravaloarea diurnei este de 38 de euro pe zi, conform Hotararii 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar. Conform art. 5 alin.1, lit. a) din actul normativ mentionat se stipuleaza ca:
(1) Personalului trimis in strainatate in conditiile prezentei hotarari i se acorda:A. In strainatate, o indemnizatie zilnica in valuta primita pe perioada delegarii si detasarii in strainatate, denumita in continuare indemnizatie de deplasare, compusa din:a) o suma zilnica, denumita in continuare diurna, in vederea acoperirii cheltuielilor de hrana, a celor marunte uzuale, precum si a costului transportului in interiorul localitatii in care isi desfasoara activitatea;”
Evitati orice probleme privind diurna! Specialistii Rentrop & Straton va ofera acum solutia salvatoare, lucrarea specializata: Diurna legala in Romania si in strainatate, detalii AICI >>>
In continuare, anexa acestui act normativ prezinta o lista a tarilor de pe Glob si a diurnelor corespunzatoare in valuta acordate personalului detasat care pot diferi de la o regiune geografica la alta.
Important de retinut: pentru deplasarile care nu insumeaza 24 de ore, diurna se acorda astfel: 50%
- pana la 12 ore si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore.
Diurna se acorda in baza ordinului de deplasare emis de angajator. Acest document normalizeaza calatoria angajatului, incluzand informatii vitale ca data de plecare, destinatia, motivul si perioada calatoriei, alaturi de suma diurnei.
Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.
Florentina Buzea este consultant, consilier juridic si expert in achizitii publice cu o experienta profesionala de 4 ani in domeniul achizitiilor publice in institutii publice. Este licentiata in stiinte juridice si detine un Master cu specializare in Management (Universitatea Constantin Brancoveanu Pitesti - Departament Studii de Masterat si Postuniversitare de Perfectionare), dar si un Master cu specializare in Drept comunitar (Universitatea Danubius Galati - Facultatea de Drept).
Are o experienta profesionala de 20 ani in domeniul dreptului muncii, dreptului comercial, contencios administrativ si drept civil, executari silite, consultanta de specialitate si reprezentare in fata instantelor de judecata.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.