Activitatea de voluntariat reprezinta vechime in munca?

de InfoInstitutii.ro 18 Iul. 2023 1520

Activitatea de voluntariat reprezinta vechime in munca?
"Voluntariatul este recunoscut ca vechime in munca?" Raspunsul specialistilor: Potrivit at. 10 alin. (2) din Legea 78/2014, activitatea de voluntariat se considera experienta profesionala si/sau in specialitate, in functie de tipul activitatii, daca aceasta este realizata in domeniul studiilor absolvite.


Se observa astfel, ca activitatea de voluntariat nu este echivalenta cu vechimea in munca, ci se considera experienta profesionala.

 

Dovada vechimii in munca poate fi facuta:

 

- prin carnetul de munca, pentru perioada pana la data de de 31 decembrie 2010;
- prin adeverinta eliberata de angajator, pentru perioada de dupa data de 31 decembrie 2010.

 

Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor!
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 ianuarie 2024 – Totul despre pensionare, detalii AICI >>> 

 

Asadar, vechimea in munca este cea definita si stabilita de Codul muncii si poate fi constitutia si din perioade asimilate, daca legea prevede acest lucru.
Vechimea in specialitate este definita de Codul administrativ (art. 424 alin.(3)) ca fiind vechimea dobandita in temeiul unui contract individual de munca, al unui raport de serviciu sau ca profesie liberala, demonstrata cu documente corespunzatoare de catre persoana care a desfasurat o activitate intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale. 

 

Constituie vechime in specialitate si vechimea dobandita in temeiul unui contract individual de munca, raport de serviciu sau ca profesie liberala in statele membre ale Uniunii Europene, precum si in alte state cu care Romania a incheiat conventii de recunoastere reciproca a acestor drepturi, demonstrata cu documente corespunzatoare de catre persoana care a desfasurat o activitate intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale.

 

Dispozitiile art. 424 din Codul administrativ nu se aplica si personalului contractual in conditiile in care prevederile art. 551 alin. (3) nu fac trimitere si la acest text de lege. Astfel, asa cum rezulta din dispozitiile art. 538 alin. (2) din Codului administrativ, dispozitiile aplicabile personalului angajat in temeiul unui contract individual de munca in cadrul unei autoritati sau institutii publice se completeaza cu prevederile din Codul muncii. Or, potrivit art. 16 alin. (5) din Codul muncii, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

 

Dispozitiile art. 23 din Legea 78/2014 instituie posibilitatea (nu si obligatia) ca autoritatile sau institutiile publice sa includa, drept criteriu de selectie pentru ocuparea unui post, dobandirea unei experiente profesionale in baza activitatii de voluntariat, o astfel de experienta putand constitui, daca a fost mentionata expres drept criteriu de selectie, o modalitate de departajare intre candidati.

Prin urmare, din analiza dispozitiilor legale sus-mentionate, activitatea de voluntariat nu reprezinta vechime in munca.

 

Un raspuns oferit in iulie 2023, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.

 

InfoInstitutii.ro Autor: InfoInstitutii.ro
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente. 

Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016