de Ioana Stoica 23 Sep. 2022 500 |
"Va rog sa imi spuneti in baza carui articol din Legea invatamantului sau Metodologiei Cadru privind moblitatea personalului didactic pentru anul 2023-2024, pot sa inchei contract individual de munca cu durata determinata pentru cadrele didactice care au fost admise la examenul de definitivat si care lucreaza in invatamantul prescolar si gimnazial si care NU sunt titulare pe post."
Raspunsul specialistilor:
Initial, facem mentiunea ca la acest moment exista aprobata Metodologia cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din invatamantul preuniversitar in anul scolar 2022 – 2023, nefiind inca adoptate reglementarile pentru anul 2023 – 2024.
Sub rezerva celor de mai sus, potrivit art. 241 alin.(2) si (3) din Legea nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, cadrele didactice care promoveaza examenul de definitivat dobandesc titlul de profesor cu drept de practica in invatamantul preuniversitar. Cadrelor didactice angajate cu contract de munca pe o perioada determinata, care au promovat examenul de definitivare in invatamant, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(a), prin hotararea consiliului de administratie din unitatea de invatamant respectiva, in conditiile legii.
Totodata potrivit art. 4 lit.q) din Metodologia aprobata prin OMEN 5578/2021 etapele de mobilitate a personalului didactic de predare din invatamantul preuniversitar si activitatile aferente acestora se organizeaza si prin ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate pentru angajare pe perioada determinata in baza notei sau mediei de repartizare minimum 7 (sapte), conform art. 64 alin. (9), dupa caz, obtinute la concursul national, sesiunea 2022, in ordinea descrescatoare a notelor sau mediilor de repartizare, avand prioritate candidatii care beneficiaza de prelungirea duratei contractelor individuale de munca in anul scolar 2022 - 2023 in baza notei/mediei de repartizare minimum 7 (sapte), conform art. 64 alin. (9), dupa caz, la concursurile nationale, sesiunile 2021 si/sau 2020, respectiv 2021, 2020, 2019 si/sau 2018 pentru invatatori/institutori/profesori pentru invatamant primar, in conditiile acestei Metodologii.
Totodata, conform lit.u)- x) al aceluiasi articol, etapele de mobilitate a personalului didactic de predare din invatamantul preuniversitar si activitatile aferente acestora se organizeaza si prin:
u) ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate pentru angajare pe perioada determinata, in baza notei/mediei de repartizare minimum 7 (sapte), conform art. 64 alin. (9), dupa caz, obtinute la concursurile nationale, sesiunile 2021, 2020, 2019, 2018, 2017 sau 2016, respectiv in baza notei/mediei de repartizare minimum 5 (cinci), conform art. 64 alin. (9), dupa caz, obtinute la concursurile nationale, sesiunile 2021, 2020 sau 2019, in conditiile prezentei Metodologii;
v) ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate cu personal didactic de predare calificat prin plata cu ora;
w) ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate prin concurs/testare organizat(a) la nivel judetean/nivelul municipiului Bucuresti;
x) ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate pe parcursul anului scolar, in conditiile prezentei Metodologii.
In baza deciziei de repartizare emisa de inspectorul scolar general, directorul unitatii de invatamant incheie cu candidatii repartizati contracte individuale de munca pe perioada nedeterminata sau determinata, dupa caz, incepand cu data de 1 septembrie 2022, dupa cum urmeaza (art.75 alin.(2) din Metodologie):
a) contract individual de munca pe perioada nedeterminata, pentru candidatii repartizati pe posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioada nedeterminata care au dobandit definitivarea in invatamant sau care au promovat examenul national de definitivare in invatamant, sesiunea 2022, pentru candidatii cu statut de cadre didactice titulare in invatamantul preuniversitar sau cu statut de cadre didactice angajate cu contract individual de munca pe durata de viabilitate a postului/catedrei, anterior inscrierii la concurs, repartizati conform prevederilor art. 74 alin. (3) lit. a), e) sau f).
b) contract individual de munca pe perioada determinata, pentru candidatii repartizati pe posturi didactice/catedre vacante/rezervate si care nu au dobandit definitivarea in invatamant, indiferent de statutul postului pe care au fost repartizati;
c) contract individual de munca pe perioada determinata pentru candidatii repartizati pe posturi vacante/rezervate pentru angajare pe perioada determinata.
Din informatiile dvs., putem aprecia ca ipoteza se incadreaza in dispozitiile art. 75 alin/(2) lit.c) din Metodologie.
Totodata, trebuie avute in vedere dispozitiile art. 254 si art. 254^1 din Legea 1/2011.
Aceste dispozitii legale specifice, care insa trebuie particularizate de la caz la caz, fiind necesare mai multe informatii decat obtinerea definivatului, astfel incat sa se inteleaga natura postului ocupat si titulatura acestuia, ar trebui coroborate cu dispozitiile art. 30 din Codul muncii, ale art. 31 din Legea 153/2017, cu modificarile si completarile ulteroare si ale art. 538 din Codul administrativ.
Un raspuns valabil la data de 23.09.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.