de Mara Dobrin 23 Iun. 2017 1303 |
Comisia Europeana a lansat recent aInstrumentul european de stabilire a profilului de competente al resortisantilor din tarile tertea, cu ajutorul caruia acestia isi pot prezenta competentele, calificarile si experienta intr-un mod care sa fie usor de inteles de angajatori, furnizorii de servicii de educatie si formare, precum si de organizatiile din intreaga Uniune Europeana.
Comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, Marianne Thyssen, a declarat in aceasta privinta: „In contextul actual al pietei muncii, toata lumea trebuie sa aiba posibilitatea sa isi foloseasca la maximum competentele. Nu putem irosi talentele cetatenilor din tarile terte.
"Instrumentul de stabilire a profilului de competente” pe care l-am elaborat va facilita accesul acestora pe piata muncii. Acesta va permite, de asemenea, administratiilor nationale sa isi faca o imagine clara despre competentele si calificarile lor. Astfel, administratiile vor putea sa depaseasca anumite dificultati si sa profite de posibilitatile legate de integrarea pe piata muncii a refugiatilor, a solicitantilor de azil si a altor migranti, creandu-se o situatie benefica pentru toata lumea."
Pe langa faptul ca va oferi, asemenea unui CV, o imagine de ansamblu a profilului de competente al unui cetatean din afara UE, acest instrument va ajuta organizatiile care lucreaza cu migrantii sa identifice nevoile specifice ale acestora atunci cand este vorba de integrarea pe piata muncii. El va fi folosit de centrele de primire, serviciile de integrare, serviciile publice de ocupare a fortei de munca si alte organizatii care ofera servicii resortisantilor din tari terte.
"Instrumentul european de stabilire a profilului de competente" este una dintre cele zece prioritati de actiune enuntate in Noua agenda pentru competente in Europa.
Scopul instrumentului de stabilire a profilului competentelor este de a solutiona problema nepotrivirii dintre acestea si oferta de locuri de munca, in cazul cetatenilor din afara UE. Unii dintre ei, cu un nivel inalt de educatie, sunt deseori supra-calificati, adica ocupa un loc de munca sub nivelul lor, iar altii, cu un nivel scazut de educatie, au nevoie de studii si formare suplimentare pentru a obtine competentele necesare pe piata fortei de munca.
Sursa: europa.eu
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.