de Cristian Tanase 21 Dec. 2022 2195 |
Incepem prin a sublinia ca la art. 21 alin.(1) din Legea 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare se prevede ca munca suplimentara prestata peste programul normal de lucru, precum si munca prestata in zilele de sarbatori legale, repaus saptamanal si in alte zile in care, in conformitate cu legea, nu se lucreaza, se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
Insa, anual, prin ordonante de urgenta, au fost instituite derogari de la aceasta regula stabilita in Legea-cadru 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, fiind stabilite totodata si exceptii de la derogare, respectiv situatii punctuale in care orele suplimentare efectuate de anumite categorii de personal ar putea fi compensate si in bani.
"Suntem serviciu public de utilitati cu personalitate juridica in subordinea Consiliului Local(administratie publica locala). Salariatii sunt functionari contractuali(nu publici) angajati prin concurs in baza unu contract individual de munca. Legile dupa care ne orientam pentru angajare, stabilirea drepturilor banesti, a orelor lucrate suplimentar si orelor libere platite sunt: Legea 53/2003 -Codul muncii modificata prin Legea 283/2022, Legea 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, HG 250/1992 privind concediul de odihna ale salariatilor din administratia publica, OUG 130/2021 privind unele masuri fiscal bugetare pentru anul 2022 si respectiv, OUG 168/2022 privind unele masuri fiscal bugetare, pentru modificarea si completarea unor acte normative pentru anul 2023. Coroborand toate aceste acte normative, va rugam sa ne precizati, in cazul orelor de munca efectuate suplimentar, modalitatea de compensare a orelor suplimentare cu ore libere platite, sau sporuri(in ce situatii), precum si acordarea orelor libere platite sau compensate banesc(daca e cazul)atunci cand activitatea se desfasoara in zile repaus saptamanal in zile de sarbatori legale(se acorda ore libere platite ca dublul acestora, se acorda cu timp liber corespunzator, etc., ce anume inseamna ,, corespunzator,,)."
Raspunsul specialistului:
In anul 2022 s-au aplicat dispozitiile art. II alin.(1) din OUG nr.130/2021, iar in anul 2023 se vor aplica dispozitiile art. II din OUG 168/2022, act normativ ce prevede la alin.(1) regula aplicabila anului 2023 care stabileste ca prin derogare de la prevederile art. 21 alin. (2) - (6) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2023, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza in cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzator acestora.
Exceptiile de la aceasta regula sunt stabilite in cuprinsul alin. (2) si (3) ale aceluiasi articol si vizeaza:
a) activitatea desfasurata de personalul militar, politisti, politistii de penitenciare si personalul civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala, in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, se acorda drepturile prevazute de legislatia aferenta lunii iunie 2017. Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezinta solda de functie/salariul de functie/salariul de baza cuvenita/cuvenit;
b) munca suplimentara prestata in anul 2023 peste programul normal de lucru de catre personalul cu statut special care are atributii pentru desfasurarea activitatilor deosebite cu caracter operativ sau neprevazut in domeniul ordinii si sigurantei publice, in respectarea regimului frontierei de stat a Romaniei, in situatii de urgenta, in personalizarea, emiterea si evidenta generala a documentelor de identitate si a pasapoartelor simple, in emiterea si evidenta permiselor de conducere si a certificatelor de inmatriculare ale autovehiculelor rutiere, precum si de catre politistii de penitenciare, care nu se poate compensa cu timp liber corespunzator, se plateste cu o majorare de 75% din solda de functie/salariul de functie cuvenita/cuvenit, proportional cu timpul efectiv lucrat in aceste conditii. Plata majorarii se efectueaza in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in urmatoarele 60 de zile dupa prestarea muncii suplimentare.
Prin urmare, in considerarea acestor prevederi legale si tinand cont de faptul ca exceptiile sunt de stricta interpretare, apreciem ca modalitatea de compensare a muncii suplimentare poate fi realizata doar in conditiile legii, doar prin acordarea de timp liber corespunzator, conform OUG nr.168/2022, mai putin pentru exceptiile expres reglementate.
In acest caz, apreciem ca numarul orelor care se acorda pentru compensarea celor prestate in zilele de sarbatori legale, repaus saptamanal si in alte zile in care, in conformitate cu legea, nu se lucreaza, este identic cu cel efectiv prestat, legiuitorul neprevazand o alta modalitate de acordare a acestora.
Astfel, toate orele suplimentare efectuate de catre salariat in anul 2023, apreciem ca urmeaza a fi acordate tinand cont de modalitatea de stabilire a programului de lucru al respectivului salariat, acesta beneficiind de timp liber pana la concurenta orelor suplimentare efectuate.
In opinia noastra, prin sintagma “timp liber corespunzator acestora” se intelege acordarea numarului de ore efectiv prestate, stabilirea altei modalitati de calcul trebuind sa fie prevazuta expres pentru a fi aplicata.
Aceste ordonante au caracter special fata de regulile instituite prin Legea 153/2017 sau Codul muncii, astfel ca personalul caruia ii sunt incidente aceste dispozitii cuprinse in ordonantele speciale din sectorul bugetar, atat functionari publici, cat si personal contractual, este indreptatit la compensarea orelor suplimentare efectuate, doar in conditiile expres stabilite de legiuitor pentru acest sector.
Un raspuns valabil in decembrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.