de Cristian Tanase 31 Mai. 2024 1824 |
"Conform noilor modificari legislative, un pensionar mai poate continua activitatea cu contract individual de munca si sa beneficieze si de pensie dupa ce a primit decizia de pensionare in anul 2021? Mentionam ca persoana are varsta de 66 ani (feminin)." Raspunsul specialistilor:
La art. 167 alin.(1) din Legea nr.360/2023 se prevede ca „Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 septembrie 2024, cu exceptia art. 46 alin. (2), art. 84 alin. (6), art. 127, art. 168 alin. (2) si art. 169, care intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2024”.
Asadar, din perspectiva elementelor care sunt aplicabile prezentei spete, incepand cu 1 ianuarie 2024 produc efecte juridice doar dispozitiile art. 46 alin.(2) din Legea nr.360/2023, ce reglementeaza ca persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie prevazute la alin. (1) al aceluiasi articol pot opta intre acordarea pensiei pentru limita de varsta si continuarea activitatii, cu acordul anual al angajatorului, pana la implinirea varstei de 70 de ani.
Insa, dispozitiile art. 46 alin.(1) din Legea nr.360/2023 intra in vigoare incepand cu 1 septembrie 2024.
Astfel, in opinia noastra, noua lege – in speta dispozitiile art. 46 alin.(2) din Legea nr.360/2023 - vizeaza persoanele care, indiferent de sex, potrivit noii legi, indeplinesc conditiile de pensionare pentru limita de varsta prevazute de acestea si doresc/opteaza pentru continuarea activitatii, pana la implinirea varstei de 70 de ani, fiind necesar in acest sens acordul anual al angajatorului.
In perioada de pana la intrarea in vigoare a art.46 alin.(1) din Legea 360/2023, respectiv in perioada 1.01.2024-31.08.2024, in cazul persoanelor care fac obiectul alin.(2), conditiile de inscrierea la pensie pentru limita de varsta raman in continuare cele prevazute de Legea nr.263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
Totodata, facem mentiunea ca potrivit art. 19 din Normele metodologice aprobate prin HG nr.181/2024, „(1) Persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta, respectiv varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare contributiv prevazute in anexa nr. 5 la lege, incepand cu data intrarii in vigoare a legii, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta sau continuarea activitatii in baza aceluiasi contract individual de munca/raport de serviciu, pana la implinirea varstei de 70 de ani, in conditiile prevazute de art. 46 alin. (2) din lege.
(2) Prevederile art. 46 alin. (2) din lege nu se aplica in urmatoarele cazuri:
a) persoanelor care au indeplinit conditiile de varsta standard de pensionare si stagiu minim de cotizare/stagiu minim de cotizare contributiv anterior datei de 1 ianuarie 2024;
b) persoanelor care s-au pensionat anterior datei de 1 ianuarie 2024;
c) persoanelor care se vor pensiona ulterior datei de 1 ianuarie 2024, cu reducerea varstei standard de pensionare, conform legii;
d) persoanelor care ulterior inscrierii la pensie pentru limita de varsta, la varsta standard de pensionare, continua activitatea in baza unui alt contract individual de munca/raport de serviciu.”
Prin urmare, din analiza prevederilor legale sus-mentionate, intelegem ca dispozitiile art. 46 alin.(2) din lege, care presupun optiunea intre cele doua drepturi, respectiv dreptul la venitul din pensie sau, dupa caz, cel salarial, nu se aplica persoanelor care au indeplinit conditiile de varsta standard de pensionare si stagiu minim de cotizare/stagiu minim de cotizare contributiv anterior datei de 1 ianuarie 2024 si nici persoanelor care s-au pensionat anterior datei de 1 ianuarie 2024.
Intrucat, potrivit Deciziei Curtii Constitutionale nr.387/2018 s-a constatat ca dispozitiile art. 56 alin.(1) lit.c) sunt constitutionale in masura in care sintagma „conditii de varsta standard” nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea executarii contractului individual de munca, in conditii identice cu barbatul, respectiv pana la implinirea varstei de 65 de ani, si tinand cont de faptul ca, la aceasta data persoana de sex feminin are 66 de ani, peste varsta standard de pensionare prevazuta de lege pentru persoanele de sex masculin, apreciem ca aceste dispozitii nu prezinta relevanta in speta dvs.
In acest context, intrucat persoana de sex feminin mentionata de dvs are deja varsta de 66 de ani si calitatea de pensionar din anul 2021, indeplinind conditiile de varsta standard de pensionare si stagiu minim de cotizare/stagiu minim de cotizare contributiv anterior datei de 1 ianuarie 2024, asadar anterior intrarii in vigoare a dispozitiilor art. 46 alin.(2) din Legea nr.360/2023, apreciem ca acesteia nu ii sunt aplicabile aceste ultime dispozitii legale putand cumula pensia cu veniturile rezultate din CIM incheiat, in conditiile legii.
Un raspuns oferit in aprilie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.