de Cristian Tanase 18 Iul. 2024 1070 |
De regula, decontarea transportului la si de la locul de munca trebuie sa fie prevazuta fie in contractul individual sau colectiv de munca, fie in regulamentul intern pentru ca sumele decontate de angajator sa nu fie impozitate cu impozit pe venit si taxate cu contributii sociale. Prin exceptie, exista si situatia in care sumele suportate de angajator pentru transportul la si de la locul de munca nu trebuie sa fie prevazute de contractul individual sau colectiv de munca.
a) Situatia in care decontarea transportului de angajator este necesar sa fie prevazuta de contractul individual sau colectiv de munca
Conform prevederilor art. 76 alin. (4) lit. a) si art. 142 lit. b) din Codul fiscal, nu sunt venituri impozabile si nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale cheltuielile suportate de angajator pentru transportul salariatilor, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Asadar, cheltuielile suportate de angajator pentru transportul salariatilor la si de la locul de munca reprezinta venit neimpozabil pentru salariat si netaxabil cu contributii sociale in conditiile prevazute de contractul de munca sau in regulamentul intern.
In contractul de munca sau in regulamentul intern poate fi prevazuta orice modalitate de decontare a transportului, permise sau abonamente de calatorie utilizate pentru transportul la si de la locul de munca, decontarea cheltuielilor cu combustibilul pentru salariatii care utilizeaza autoturismul propriu etc.
b) Situatia in care decontarea transportului de angajator nu este necesar sa fie prevazuta de contractul individual sau colectiv de munca
Conform art. 76 alin. (4) lit. g) si art. 142 lit. f) din Codul fiscal, nu sunt venituri impozabile si nu sunt taxabile cu contributii sociale contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au resedinta si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii.
Astfel, daca salariatii au resedinta in alta localitate decat aceea in care se afla locul de munca, angajatorul poate suporta contravaloarea transportului daca nu le asigura locuinta sau nu suporta contravaloarea chiriei. In acest caz, contravaloarea transportului intre localitatea in care angajatii isi au resedinta si localitatea unde se afla locul de munca suportata de angajator nu intra in baza de calcul al impozitului si al contributiilor sociale, fara a fi necesara reglementarea in contractul de munca sau in regulamentul intern...mai multe spete si explicatii in GHID complet privind contributiile aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024, DETALII AICI >>>
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.