de Ana Tudor 21 Mai. 2015 2233 |
Salariatii platiti din fonduri publice au dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea, cu exceptia situatiilor speciale in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii
Astfel, o persoana angajata la o institutie publica are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca distincte, in toate situatiile in care prin lege, nu sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
In acest caz salariatul in cauza va presta munca prevazuta in fisa de post, anexa la contractul individual de munca, pentru ambele locuri de munca pe care le ocupa. Contractul individual de munca va fi inregistrat individual in registrul general de evidenta a salariatilor, ca si cum ar fi doua persoane distincte.
Cumulul functiilor trebuie analizat si din perspectiva realizarii atributiilor functiilor exercitate in cumul, raportat la calitatea angajatorului de institutie publica. Problema consta efectiv si in timpul de munca. Conform art. 112 alin. (1) din Codul muncii, republicat pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. La art. 114 alin. (1) din Codul muncii, republicat se prevede ca durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare, iar alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
Atentie! Legislatia muncii nu instituie obligatia existentei unei pauze intre munca prestata in temeiul a doua sau mai multe contracte individuale de munca.
Incompatibilitatile in cumulul de functii sunt reglementate de Constitutia Romaniei, de legea aplicabila autoritatii sau institutiei publice in care persoanele in cauza isi desfasoara activitatea, de Legea-cadru 161/2003, privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de celelalte dispozitii legale in vigoare.
teeest
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.