de Ana Tudor 02 Dec. 2013 2075 |
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.92/2008, publicata in Monitorul Oficial nr. 484 din 30 iunie 2008, aprobata cu modificari prin Legea nr. 135/2009 stabileste metodele de formare profesionala a managerilor publici, care reprezinta o categorie a functionarilor publici.
Selectia participantilor la programele de formare se face in urma desfasurarii urmatoarelor etape:
- verificarea si selectia dosarelor de inscriere
- proba scrisa
- interviul
- testare specifica destinata evaluarii abilitatilor candidatilor raportata la specificul functiei publice de manager public
Participantii declarati admisi la unul dintre programele de formare semneaza, inainte de inceperea programului respectiv, un angajament cu Ministerul Internelor si Reformei Administrative, prin care se obliga sa lucreze 5 ani in administratia publica. Termenul de 5 ani se calculeaza incepand cu data primei numiri in functia publica specifica de manager public. Daca nu isi respecta acest angajament, aceste persoane sunt obligate sa restituie contravaloarea cheltuielilor efectuate pentru formarea acestora, calculate proportional cu perioada ramasa pana la implinirea termenului.
Pe perioada stagiilor in administratia publica din cadrul programelor de formare, participantii sunt sprijiniti si coordonati de persoane care ocupa, in conditiile legii, o functie publica de conducere, denumiti in continuare mentori.
Activitatea de mentorat este considerata activitate in domeniul didactic si se desfasoara pe baza unui acord institutional, incheiat in conditiile legii, intre Institutul National de Administratie si autoritatea sau institutia in cadrul careia isi desfasoara activitatea mentorul. Pentru activitatea de mentorat desfasurata, mentorii au dreptul la o indemnizatie, al carei cuantum este stabilit prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
Pot fi mentori functionarii publici care indeplinesc urmatoarele conditii:
– nu au in cazierul administrativ o sanctiune disciplinara neradiata in conditiile legii;
– nu sunt rude sau afini, pana la gradul IV inclusiv, si nici sot sau sotie cu participantul la stagiu.
Atributiile mentorului
a) urmareste atingerea obiectivelor perioadei de stagiu, precum si respectarea domeniilor si tipurilor de activitati specifice;
b) asigura conditiile necesare bunei desfasurari a activitatii participantului la programele de formare, pe durata stagiului;
c) intocmeste un raport de evaluare la sfarsitul perioadei de stagiu.
Calitatea de participant la programele de formare inceteaza in urmatoarele situatii:
– absentarea nemotivata in mod repetat de la programele sau de la activitatile de formare;
– cererea scrisa a participantului de a renunta la programele de formare;
– abateri disciplinare;
– neabsolvirea programelor de formare din alte motive imputabile participantului;
– eliminarea de la programul de formare;
Autor: Ana Tudor
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.