de Mara Dobrin 21 Feb. 2018 2268 |
Trebuie cunoscut faptul ca detasarea functionarilor publici este reglementata la art. 89 din Legea nr. 188/1999 privind statutul functionarilor publici. La alin. (1) al art. 89 se prevede ca detasarea se dispune in interesul autoritatii sau institutiei publice in care urmeaza sa isi desfasoare activitatea functionarul public, pentru o perioada de cel mult 6 luni.
ATENTIE! In cursul unui an calendaristic un functionar public poate fi detasat mai mult de 6 luni numai cu acordul sau scris.
Iata un caz prezentat pe PortalCodulMuncii.ro:"Intr-o institutie publica din administratia publica centrala, se poate detasa un director executiv de la o institutie din administratia locala pe o functie publica de stat de conducere de director general adjunct? Functia de director executiv este superioara functiei de director general adjunct sau este inferioara?"
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Incepem prin a atrage atentia asupra faptului ca, potrivit legii nr. 188/1999, in art. 89 se mai prevede ca detasarea se poate dispune daca pregatirea profesionala a functionarului public corespunde atributiilor si responsabilitatilor functiei publice, cu respectarea categoriei, clasei si gradului profesional al functionarului public.
De asemenea, detasarea se poate dispune si pe o functie publica de conducere, cu aplicarea dispozitiilor art. 92 alin. (2), daca functionarul public indeplineste conditiile de studii si vechime in specialitatea studiilor si daca nu exista in cadrul autoritatii sau institutiei publice functionari publici care sa exercite cu caracter temporar functia publica.
IMPORTANT! Functionarul public poate fi detasat pe o functie publica inferioara, numai cu acordul sau scris.
Avand in vedere aceste prevederi, apreciem ca este posibila detasarea unui functionar public in situatia descrisa de dumneavoastra, atata timp cat se respecta prevederile legale referitoare la detasarea pe o functie de conducere, respectiv:
- indeplinirea conditiilor de studii si vechime in specialitatea studiilor;
- respectarea prevederilor art. 92 alin. (2);
- sa nu existe in cadrul autoritatii sau institutiei publice functionari publici care sa exercite cu caracter temporar functia publica.
Mai mentionam ca este posibil ca functia de director general adjunct sa fie superioara celei de director executiv din prisma responsabilitatilor si atributiilor prevazute in fisa postului si a nivelului de raspundere, insa apreciem ca asupra acestui aspect se poate pronunta Agentia Nationala a Functionarilor Publici, institutie care are rol de reglementare si management al functiei publice.
...citeste mai multe explicatii despre detasarea functionarilor publici aici >>>
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.