de Cristian Tanase 14 Mar. 2024 644 |
Angajatii care savarsesc acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca raspund disciplinar, in conditiile legii si ale regulamentului intern al societatii. Cercetarea disciplinara prealabila se realizeaza de Comisia de disciplina pentru a determina daca persoana reclamata a savarsit o abatere disciplinara in domeniul hartuirii la locul de munca si pentru a stabili gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, in vederea aplicarii unei sanctiuni disciplinare.
Atentie! Pana la data de 17 aprilie 2024 toti angajatorii, indiferent de numarul de salariati, au ca termen sa isi intocmeasca sau sa isi actualizeze metodologiile deja existente privind prevenirea si combaterea hartuirii pe criteriul de sex, precum si a hartuirii morale la locul de munca, conform HG 970/2023, mai multe AICI >>>
In urma cercetarii disciplinare, din declaratiile si dovezile prezentate se poate ajunge la concluzia ca nu a fost un caz de hartuire la locul de munca, situatie in care angajatorul nu ia nicio masura de sanctionare.
Daca insa, in urma cercetarii, rezulta savarsirea unei abateri diciplinare, angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat si o aplica printr-o decizie emisa in forma scrisa. Salariatii nemultumiti de modul de solutionare a faptelor de hartuire la locul de munca au posibilitatea de a se adresa:
- Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii
- Inspectoratului teritorial de munca
- Instantelor judecatoresti.
Societatea se va asigura ca aceasta politica este adusa la cunostinta tuturor salariatilor. Toti angajatii noi trebuie sa fie instruiti cu privire la continutul acestei politici ca parte a introducerii lor in companie.
In fiecare an, angajatii vor participa la o sesiune de informare privind continutul acestei politici. Este responsabilitatea fiecarui director/manager/conducator al locului de munca sa se asigure ca toti angajatii din subordinea sa cunosc prevederile acestei Declaratii de politica privind hartuirea la locul de munca.
V. REGULAMENTUL INTERN - PREVEDERI ANTIHARTUIRE - MODEL DE FORMULARE A PREVEDERILOR REGULAMENTULUI INTERN REFERITOR LA HARTUIRE...mai multe in ghidul “Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Legislatie explicata si studii de caz”! Va protejeaza total impotriva unor amenzi de pana la 200.000 de lei, detalii AICI >>>
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.