de InfoInstitutii.ro 26 Ian. 2017 2075 |
Mentionam inca de la inceput ca, potrivit prevederilor art. 52 Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare.
Vom analiza un caz concret, in acest sens, avand in vedere o intrebare adresata pe PortalInstitutiiPublice.ro: "Va rog sa ne spuneti punctul dumneavoastra de vedere in urmatoarea situatie: un salariat implineste varsta pentru iesire la pensie la data de 01.03.2017, avand un stagiu complet de cotizare. Va rog sa ne spuneti care este data la care unitatea ii poate desface contractul de munca."
Conform art. 53 alin. (1) din Legea 263/2010 varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 la lege.
Astfel, la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare contractul individual de munca existent inceteaza de drept (art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii republicat).
In cazul pensionarii pentru limita de varsta, contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, legiuitorul neimpunand, ca in celelalte cazuri de pensionare, conditia comunicarii deciziei de pensionare.
Prin urmare, in cazul pensionarii la limita de varsta, independent de vointa salariatului si a angajatorului sau de comunicarea deciziei de pensie, contractul individual de munca inceteaza de drept in ziua in care salariatul indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare, in speta la data de 01.03.2017.
Sursa: PortalInstitutiiPublice
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente.
Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.