de Mihaela Croitoru 30 Ian. 2018 746 |
Fara doar si poate ca legea pensiilor este asteptata de milioane de pensionari din intreaga tara, iar adoptarea acesteia a fost amanata de mai multe ori, pe motiv ca o lege atat de complexa cere timp, pentru a putea fi pusa in aplicare. Asa se face ca ministrul muncii, Lia Olguta Vasilescu, a mentionat recent ca legea pensiilor va fi adoptata in curand, stiind ca este una dintre cele mai asteptate legi in momentul de fata, asa ca nu va mai fi amanata pentru mult timp:
"Legea pensiilor va fi aplicata foarte curand. (...) de altfel, stiti foarte bine ca pensionarii o asteapta, este cea mai asteptata lege la ora actuala, dar in acelasi timp va trebui sa operam si cateva forme de reorganizare la nivelul Casei de Pensii, pentru ca va fi foarte greu de aplicat, cu functionarii nostri de la Casa de Pensii, in acelasi stadiu. Ei au cerut deja o suplimentare a numarului de personal si va trebui sa gandim foarte bine noua structura, dar sigur ca incercam sa grabim adoptarea acestei legi", a precizat Vasilescu, pentru Agerpres.
Cu toate acestea, ministrul muncii evita in continuare sa dea publicitatii o data fixa la care legea va fi adoptata si va intra in vigoare. Vasilescu a motivat ca o astfel de lege nu poate fi grabita sub nicio forma, daca se doreste ca rezultatele sa fie favorabile.
La fel s-a petrecut si in momentul in care a fost adoptata fosta legea a pensiilor, a mai mentionat ministrul:
"Nu vreau sa dau termene, puneti o presiune foarte mare pe Ministerul Muncii. E vorba si de circuitele statului roman, care trebuie sa aplice aceasta lege, nu e o lege deloc usoara. (...) Pana atunci am avut grija de pensionari, in sensul ca am crescut pensiile prin actuala legislatie, dar prin majorarea punctului de pensie. Mi se reproseaza de catre cei de la PNL si vad ca inca nu au priceput, de ce nu am aplicat legea "mot-a-mot", asa cum era ea. Ce ne faceam in anii 2016, fara inflatie, ar fi insemnat ca in 2017 nu trebuia sa aplicam nicio majorare la pensie, or noi am majorat punctul de pensie pana la 1.000 de lei inca de anul trecut (...)."
Olguta Vasilescu a fost intrebata daca pilonul II de pensii va deveni optional, asa cum se vehicula, dar ministrul a fost evaziv si a mentionat ca nu exista inca un proiect care sa sustina acest demers.
Reducerea contributiei la Pilonul II de pensii. Veniturile viitorilor pensionari ar putea fi afectate
Printre masurile adoptate de Guvern se numara si scaderea contributiei la Pilonul II de pensii, de la 5,1 la 3,7%, masura care ar putea afecta veniturile viitorilor pensionari ai Romaniei, sunt de parere specialistii. Guvernul a decis trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat si scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%.
Toate aceste decizii au luat prin suprindere atat angajatorii cat si angajatii, ambele tabere considerand ca modificarile Codului Fiscal le-ar putea afecta serios veniturile...citeste mai multe despre pilonul II de pensii aici >>>
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.